УПЦ КП та РПЦ по-різному бачать шляхи подолання розколу та пошуку діалогу. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Української Православної Церкви Київського Патріархату Євстратій (Зоря).

Зокрема, він зазначив, що і Україна, і Москва говорять про прагнення до діалогу та примирення. Проте кінцеву мету сторони бачать різну.

“Україна бачить метою діалогу відновлення суверенітету в міжнародно визнаних кордонах та повноцінне визнання Росією нашої державності – з відмовою від намірів інтегрувати Україну в кремлівський нео-імперський проект. Москва бачить метою діалогу узгодження з Києвом умов, на яких наша держава, при позірному збереженні зовнішніх атрибутів, фактично має стати протекторатом Росії. Тільки за таких умов нам гарантують мир – якщо будемо покірними слугами в побудові «русского мира», – зазначив архиєпископ.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”ylqxr8o5k” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”tixi0dak4x” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”lkxbz0t9rf”]PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGeWV2c3RyJTJGcG9zdHMlMkYxNTQxNTU3NzA1ODkyNTA4JndpZHRoPTUwMCIgd2lkdGg9IjUwMCIgaGVpZ2h0PSIyMjUiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTtvdmVyZmxvdzpoaWRkZW4iIHNjcm9sbGluZz0ibm8iIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd1RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Аналогічна ситуація, вважає він, і у відношенні налагодження діалогу між Київським Патріархатом та РПЦ.

“Ми бачимо метою діалогу – визнання автокефалії Церкви в Україні, утворення єдиної Помісної Церкви. МП бачать метою діалогу «подолання розколу», тобто повернення Київського Патріархату під юрисдикцію Московської патріархії (і, відповідно, Кремля). Ми хочемо справедливого миру. Вони – капітуляції. Якщо домовимося – почесної капітуляції. Нас закликають зрадити Україну та Українську Церкву – як це зробили раніше такі, як Масендич. «Не бійтеся радикалів та націоналістів», тобто не зважайте на думку народу – говорять нам, – і за це Москва готова «надати» брязкальця своєї «канонічності. Ми готові до діалогу про те, у який спосіб МП визнає єдину Помісну УПЦ. Про зраду діалогу точно не буде», – підсумував Євстратій (Зоря).

Comments are closed.