Нещодавнє висвячення в сан єпископа Коломийського Української Автокефальної Православної Церкви Павла (Мисака) – це спроба створення адміністративного центру УАПЦ в Західній Україні на противагу діючому Предстоятелю Блаженнійшому Макарію. Про це «Релігійній правді» повідомив співрозмовник з оточення керівництва Церкви.

За даними джерела, фактично керуючий Івано-Франківською єпархією митрополит Галицький  Андрій почав підсилюватися своїми людьми на Західній Україні.

«Павло (Мисак) був настоятелем Спасо-Преображенського Угорницького чоловічого монастиря. Висвятити архимандрита в сан єпископа – це була особиста ініціатива митрополита Андрія. Власне, це було його подання. На цей час ситуація в УАПЦ така, що останній перебирає на себе адміністративне управління церквою і почав формувати свою більшість, яка потрібна йому на Архієрейському Соборі. Митрополит Макарій, як керівник церкви, став не дуже контрольованим, до того ж – не вилазить зі скандалів. Це змусило митрополита Андрія будувати навколо себе свій центр в Івано-Франківську, сконцентрувати силу,  підсилитись саме своїми людьми на Західній Україні», – повідомив «Релігійній правді» співрозмовник.

За словами джерела «Релігійної правди», подібні висвячування останнім часом стають звичною справою в УАПЦ.

«Чудовий приклад – єпископ УАПЦ Борис (Харко). Він був звичайним мирянином, писав у Львові статті з критикою митрополита Макарія. І ось в 2015 році, буквально за місяць, з простого мирянина Бориса Харка роблять єпископа. 19 липня він був простою людиною, а вже 23 серпня Блаженніший Макарій, Високопреосвященніший Мстислав (Гук) та Преосвященніший Віктор (Бедь) звершили архієрейську хіротонію на єпископа Херсонського і Миколаївського. Фактично, Макарій отримав свою людину серед єпископату УАПЦ», – завершив співрозмовник.

РЕЛІГІЙНА ПРАВДА

Comments are closed.