Священнослужитель Аргентинської і Південноамериканської єпархії РПЦ, настоятель храму Святих царствених Страстотерпців в курортному місті Мар-дель-Плата ієромонах Герасим (Войцеховський) розповів ng.ru про «Фонд православних меценатів в Латинській Америці», який в ЗМІ також відомий як M.O.R.A.L. (Mecenas Ortodoxos Rusos en Latinoamérica), і заступника його керівника, який зараз проходить у справі про транзит наркотиків через посольство РФ.

«Фактично Фонд православних меценатів в Латинській Америці тільки почав свою діяльність. Він навіть ще не пройшов акредитацію на місцевому рівні”, – повідомив ієромонах Герасим. – «Так, Іван Близнюк є одним з представників Фонду. Рівно півтора року наш храм взаємодіяв з Фондом. У нас є спільні проекти з будівництва недільної школи для нашого приходу, виготовлення іконостасу на базі Іркутської єпархії, з якими у Івана хороші відносини і зв’язки. Є також інші проекти, пов’язані з адміністративною діяльністю приходу. Іван – один з небагатьох людей, хто надавав адміністративну і фінансову підтримку храму. Ми завжди могли розраховувати на його допомогу».

Видання зазначає, що єдина згадка Фонду та Івана Близнюка, яка є на сайті Американської єпархії, відноситься до 2016 року.

«Давати будь-які коментарі про винуватість чи невинуватість Івана дуже рано, тому що конкретних звинувачень в контрабанді на нього немає, а є тільки непрямі докази й інформаційна агресія, добре спланована зацікавленими людьми, охочими піти від відповідальності за його рахунок», – додав Войцеховський.

Про керівника M.O.R.A.L. Олександра Чикало, також затриманого аргентинської поліцією, у священнослужителя інформації немає. «Ми з ним особисто не працювали», – повідомив настоятель храму Царствених страстотерпців.

Нагадаємо, керівники “Фонду православних меценатів в Латинській Америці” Іван Близнюк та Олександр Чикало були затримані в Аргентині, повідомила 22 лютого міністр національної безпеки Аргентини Патриція Буллріч. Вона ж на прес-конференції в Буенос-Айресі повідомила про розслідування «кокаїнового справи». За даними аргентинської сторони, 13 грудня 2016 року посол Росії в Аргентині Віктор Коронеллі повідомив аргентинським правоохоронним органам про виявлені в складських приміщеннях будівлях дипмісії 389 кг кокаїну в валізах. Як стане відомо пізніше, Близнюк та Чикало стануть одними з основних фігурантів справи про постачання кокаїну з Аргентини в Росію.

Comments are closed.