Патріархія Української Автокефальної Православної Церкви на офіційному сайті відреагувала на оприлюднення листа головою Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталією Шевчук, в якому предстоятель УАПЦ митрополит Макарій звертається до очільника РПЦ Патріарха Кирила з проханням “відродити Галицьку Митрополію”. Зокрема, УАПЦ повідомляє, що в інформаційний простір випущено новий провокативний матеріал проти УАПЦ та її Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Макарія.

“Даний матеріал активно поширює так звана «помічниця» покійного Митрополита Мефодія Наталя Шевчук на підконтрольних їй сайтах. Жодного звернення до Патріарха Кирила Глава УАПЦ Блаженніший Митрополит Макарій не надсилав та не має наміру цього робити”, – наголосили в УАПЦ.

В заяві стверджується, що позиція Глави УАПЦ є чіткою та непохитною із жовтня 1989 р., коли “ще священик о. Микола Малетич відійшов від РПЦ до відродженої УАПЦ слідом за протопресвітером Володимиром Яремою (Патріярхом Димитрієм) та прот. Іваном Пашулею, та слідує цією дорогою протягом 28 років”.

“Крім цього, якщо б такий лист існував, то Патріархія РПЦ давно би вже його опублікувала, як це зробила із зверненням Патріарха Філарета”, – підкреслено в повідомленні УАПЦ.

В Патріархії Церкви заявили, що вже готують позови до інтернет-видань, які розповсюдили інформацію сайту mefodiy.org.ua, зокрема, називаючи їх “підконтрольними громадянці Наталії Шевчук”.

Нагадаємо, сьогодні зранку “Релігійна правда” опублікувала лист, який на сайті Фонду Блаженнішого Митрополита Мефодія оприлюднила Наталія Шевчук. Вона обіймала посаду першого помічника покійного предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія. В документі очільник УАПЦ Макарій від імені Архієрейського Собору Церкви просить допомогти Патріарха Кирила з відродженням в Україні “древньої Галицької Митрополії, як нової Помісної Церкви”.

Пізніше УАПЦ на сторінці у Facebook спростувала цю інформацію. “Патріархія Української Автокефальної Православної Церкви повідомляє, що дана інформація не відповідає дійсності”, – повідомив секретар Патріархії УАПЦ Віталій Даньчак.

В інтерв’ю “Релігійній правді” Наталія Шевчук заявила, що лист Предстоятеля УАПЦ митрополита Макарія до Патріарха Кирила їй надала людина з оточення одного з ієрархів Української Православної Автокефальної Церкви. Також додала, що два тижні тому відправила цей документ владиці Макарію для пояснень. Проте той не відповів.

 

Comments are closed.