В Єкатеринбурзі суд розглядає позов громадського діяча, який образився на слова священика про подібність Леніна з Гітлером. Позивач вимагає порушити проти служителя Церкви справу за ст. 282 КК РФ (збудження ненависті). Про це повідомляє Сова.

Як зазначає видання, 5 березня 2018 року судді районного суду Єкатеринбургу почали розгляд позову голови правління Спілки Громадських організацій ветеранів військової служби Свердловської області «Захисники Вітчизни» Миколи Рябчевського до настоятеля Успенського собору міста протоієрея Євгенія Попиченка. Позивач вважає, що його честь та гідність зганьбили слова священика про подібність Леніна и Гітлера.

Священик Євген Попиченко

Відповідаючи в ефірі телеканалу «Союз» на питання про перейменування вулиць, названих на честь радянських діячів, о. Євген заявив, що Ленін і Гітлер «по суті одне і те ж. Їх сутність, їх ненависть до людства, до людей, їх «праця», яка заподіяла стільки страждань, горя, крові… Вони – як дві сторони однієї монети».

Ці слова були передруковані в січневому номері регіональної «Православної газети».

«Така оцінка Володимиру Іллічу Леніну (Ульянову) … – посадовою особою, настоятелем місцевої православної релігійної організації, одягнений в високий духовний сан протоієрей, порочить мої честь і гідність, оскільки все моє свідоме життя проходило під благотворним впливом політики і практики Володимира Ілліча Леніна, розробленого їм вчення про будівництво соціалізму», – йдеться у позові Рябчевського (орфографія і пунктуація збережені – Ред).

Ображений прихильник Леніна Микола Рябчевський

За словами позивача, він з 10 років був членом піонерської організації імені Леніна, а з 14 – членом ВЛКСМ, а «завдяки радянській владі народженої Леніним, здобув блискучу освіту в двох військово-академічних ВНЗ».

Порівняння Леніна з Гітлером позивач вважає образливим: «Серце стискається від кричущої несправедливості, що віють від висловлювання духовної посадової особи». На думку Н. Рябчевського, цей вислів підпадає під дію ст. 282 КК РФ (збудження ненависті). Крім того, позивач вимагає, щоб священик приніс вибачення через «Православну газету».

Comments are closed.