Місіонерський відділ Іркутської митрополії РПЦ виступив проти показу художнього фільму “Вікінг” на Першому каналі російського телебачення, повідомляє ІА “Байкал Інфо” з посиланням на керівника цього відділу протоієрея Вячеслава Пушкарьова.

За словами священнослужителя, цей фільм є “лжеісторичним, антихристиянським, антимісіонерським, спрямованим на злам традиційного історичного сприйняття в російському народі і в його молоді”.

“Це абсолютна брехня, вміло і дорого втілена в видимих ​​кінематографічних образах, яку не можна навіть близько показувати молоді, – цитує інформагентство висловлювання протоієрея. – Там взагалі немає правди! Це також продукт гидоти і спустошення в умах нашої кінематографічної інтелігенції, наповнений сценами жорсткого порно, і те, що ці сцени можуть бути вирізані для показу фільму на телеекранах,не роблять його більш респектабельним. Творцям має бути за нього соромно і духовно, і фінансово”.

“Вікінга” планується показати в ефірі Першого каналу 11 березня, але місіонерський відділ Іркутської митрополії розраховує, що його ще можна вивести з сітки мовлення. Пушкарьов закликав всіх незгодних з такою позицією зробити репост в соціальних мережах, повідомляється в публікації.

Після виходу цього фільму відповідальний секретар Патріаршої ради з культури єпископ Тихон (Шевкунов), якого називають “духівником” президента Росії Володимира Путіна, висловив думку, що “історія вийшла достовірна”, зазначає NEWSru.com.

У ЗМІ також повідомлялося, що після перегляду фільму “Вікінг” в Кремлі, Путін зазначив, що фільм йому сподобався.

Як сказано у публікації, “Вікінг” знятий за мотивами “Повісті минулих літ” і розповідає про прихід до влади київського князя Володимира Святославича.

В Україні сюжет цієї стрічки наразився на хвилю критики, автори рецензій зазначали, що “Росія вкрала в України частину території. І хоче вкрасти нашу історію”.

“Минулого року, коли в Москві встановили пам’ятник князю Володимиру, одна розумна людина сказала мені, що Росія прагне привласнити собі українську історію, її давнє коріння, – пише автор рецензі. – І я не розумію цієї одержимості: є ж приклад іншої держави, якій відсутність давнього історичного коріння зовсім не заважає бути справді могутньою, – я маю на увазі США. Проте Росія дедалі більше розповсюджує ідеологію на свою науку та церкву: українські історики та духовенство ще до анексії Криму та війни не раз скаржилися мені на неможливість притомно спілкуватися з їхніми російськими колегами через дедалі різну інтерпретацію подій минулого та сьогодення”.

Про спотворення авторами стрічки історичної правди говорили і в Росії.

Comments are closed.