Завершується гуманітарна акція «Папа для України». 16 мільйонів євро, зібрані з ініціативи Папи Франциска у церквах Європи, допомогли багатьом людям в Україні, що постраждали від війни. Загалом за 2 роки акції допомогу отримало 700 тисяч осіб. Про це розповів розповів голова технічного секретаріату Акції «Папа для України» єпископ Едварда Кава, повідомляє  CREDO.pro.

Зараз, повідомив єпископ Кава, триває завершальний етап акції, здійснюються останні транзакції, ще надається персональна допомога, організовуються відпочинкові табори для дітей із Донбасу. А 15 березня запланована зустріч з Папою Франциском, під час якої Святіший Отець отримає повний звіт стосовно того, яким чином в Україні використали кошти, що надійшли з Ватикану.
За словами єпископа Едварда Кави, основною метою акції було допомогти конкретним людям, які страждають внаслідок війни, допомогти їм гідно перечекати цей тяжкий час військових дій, показати, що про них не забули, що про них пам’ятає Церква. Як відомо, людям допомагали незалежно від поглядів чи віросповідання. Але, як наголосив голова технічного комітету, допомога завжди була персональною.

“Допомога різна. Вона дуже персональна. Немає такого, що ми завозимо в якусь місцевість те, що маємо, і роздаємо, як це роблять переважно  інші фонди — я це помітив, будучи на Сході. Ми даємо, керуючись потребами. Даємо найбільш необхідне, щоб людина могла прожити, щоби могла цей важкий для себе час в тих мінімальних умовах гідно перечекати, дочекатися миру”, — каже єпископ.

Нині, як зазначає видання, найінтенсивніше реалізовується так званий зимовий брикет. Багато людей отримали паливні брикети, комусь відбудовували будинки, іншим встановлювали котли. Також під час акції турбувалися про їжу та медикаменти, які купували для найбільш нужденних. Багатьом лікарням допомогли закупити медичне обладнання. Але єпископ Едвард Кава найрадіснішим моментом називає відпочинок та реабілітацію дітей із Донбасу. У рамках акції «Папа для України» протягом зими діти з різних місцевостей з лінії розмежування відпочивали в осередках Карітас-Спес у Яблуниці, що в Карпатах. та Зарічанах неподалік Житомира, а також у під Києвом у Лісовій заставі.

“Щомісяця близько 300 дітей мали можливість перебувати у тих осередках, — розповідає єпископ, — Там для них була спеціальна програма. Вони мали можливість отримати психологічну і матеріальну допомогу, для дітей це зовсім нове життя”.

Comments are closed.