У Запоріжжі священика УПЦ Московського Патріархату – Ігоря Савву – позбавили парафії через українську позицію. За словами вірян, отець Ігор, зокрема, молився за перемогу ЗСУ та відмовлявся згадувати у Богослужіннях Російського Патріарха Кирила.

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на ТСН. Ранок.

“Якщо на Україну напали, то це зло, і Церква не може бути осторонь цього зла, вона повинна висловити свою думку. Тому, напевно, це найголовніша тема, через яку висловлювалися до нас претензії, до мене особисто”, – заявив священик.

Про покарання священика неодноразово попереджали, а 11 березня повідомили – служити у храмі він більше не буде. Представники єпархії прийшли до церкви у супроводі молодиків. Ті залишили храм тільки після виклику поліції. Митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука, який приїхав на місце, спілкуватися з вірянами відмовився. Не став він говорити і з кореспондентами ТСН.

У храмі тепер служитиме інший священик, якого надішле Московський Патріархат. Частина вірян заявила, що шукатиме інше місце для молитов, оскільки має патріотичну позицію.

Нагадаємо, на початку 2018 року в Запоріжжі священик УПЦ МП, запрошений ритуальною службою, відмовився провести обряд відспівування дворічного хлопчика, котрий загинув увечері 31 грудня внаслідок падіння на нього 39-річного чоловіка, що вчинив самогубство, вистрибнувши з вікна багатоповерхівки.  У знак протесту проти священнослужитлів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ МП дитячі іграшки. Ця ідея знайшла підтримку по всій Україні.

В інтерв’ю “Релігійній правді” директор Департаменту у справах релігій та національностей при Міністерстві культури України Андрій Юраш висловив думку, що “ситуацію в Запоріжжі треба перевірити на релігійний екстремізм”.

Comments are closed.