Навколо церкви в селі Деренеу Каларашського району Республіки Молдова розгорівся скандал. У минулому році священик, який десятки років служив у місцевому храмі, оголосив про перехід в Митрополію Бессарабії Румунського Патріархату, передає canal3.md.

Як результат, Митрополія Молдови Московського патріархату надіслала на його місце нового священнослужителя. Так, на території церкви пройшли відразу дві служби. Одна – під дахом храму, друга – в прибудові.

“Перейшов через беззаконня і гріх, який відбувається в кишинівській церкві. Нас зобов’язували кожного місяця платити певну суму. Священик, який хоче отримати прихід, дає диякону десять тисяч євро, а диякон передає гроші митрополиту або єпископу”, – розповів священик Марін Флорін .

За його словами, минуло тижня група людей зламали двері и зайняли храм. Тепер він не може проводити служби в стінах церкви и доводиться збирати прихожан в прибудові.

“Мені багато разів погрожували смертю. І мені, і меру. Загрози почалися після переходу в Митрополію Бессарабії. Зламали двері до церкви, є підтвердження поліції, – продовжує священик Марін Флорін. – Те, що діється, некрасиво і недобре. Якби в них була віра, все вийшло б інакше”.

Віруючі, які прийшли на другу службу, кажуть, що Митрополія Бессарабії не просуває християнські цінності, тому вони вважали за краще залишитись з новим священиком, надісланим Митрополією Молдови Московського патріархату.

“Ми не хочемо з ним. Якщо це свята церква Молдови, з Молдовою нехай залишається. Він румунський християнин, не молдовський… Треба просувати християнські моральні цінності, а не націоналістичні. Це розкол”, – заявили віряни, які залишились з новим священиком.

В церкві відбулися збори, на які пускали не всіх. Не допомогла навіть присутність поліцейських. В Унгенській і Ниспоренській єпархії заявляють, що рішення про те, що священик Марін Флорін більше не зможе служити в церкві, прийняла більшість.

“Ті, хто створив релігійне співтовариство Митрополії Бессарабії, мають повне право побудувати в цьому селі свою церкву. За документами, та церква, що вже є, належить Митрополії Молдови”, – повідомив секретар Унгенської і Ниспоренської єпархії Вадим Коростинский.

Для священика Маріна Флоріна церква – ще й місце проживання. На її території він живе більше двох десятків років, виховуючи з дружиною двох дітей. Зараз його звинуватили в крадіжці ікон і старовинних книг.

У мерії тим часом кажуть, що люди, які зайняли церкву і приходять туди на службу – не місцеві. Мовляв, Митрополія Молдови Московського патріархату привозить туди чужих  людей.

“Дуже багато чужих людей, навіть з сусіднього села. Люди розповідають, що їм платять і привозять до церкви організовано, на транспорті”, – повідомила мер села Деренеу Олена Оасереле.

Місцева адміністрація звернулася в поліцію. Всього в селі Деренеу проживають 1300 осіб.

Comments are closed.