Історик Буба Кудава опублікував на своїй фейсбук-сторінці інформацію, яка викликала обурення громадськості, а саме –  схему перепродажу старих могил, які довгий час не відвідували рідні і близькі покійних, повідомляє Благовест-інфо з посиланням на ambebi.ge.

“На старих тбіліських кладовищах щороку руйнується безліч могил, – пише колишній керівник Національного центру рукописів Грузії. – Етапи їх присвоєння такі: протягом декількох років ведеться спостереження і потім обирається поховання, яке багато років ніким не відвідується. Потім навмисно пошкоджуються портрети на надгробних каменях. Якщо ж і в цьому випадку не має ніякої реакції – масштаби пошкоджень все більше зростають. Потім по всьому периметру могила завалюється сміттям і залишається на певний термін. На наступному етапі – ламають огорожі і остаточно розбивають кам’яні надгробки. Якщо ж і тоді немає нічиєї реакції, настає час продажу могили… ”

Все перераховане відбувається серед білого дня, в центральних районах столиці, протягом багатьох років і навіть десятиліть. Вихід автор фейсбук-послання бачить в тому, щоб ввести певні регуляції на подібні «безгоспні» могили, щоб їх вторинне використання не здійснювалося подібним вандалістським шляхом, а відбувалося легально, відповідно до визначених процедур, щоб при цьому був дотриманий захист “термінів давності”, пред’явлена ​​документація.

Окрім моральної сторони питання, звертає на себе увагу і збереження культурної спадщини: значна частина цих християнських могил становить інтерес з точки зору історичної, і з точки зору церковної символіки.

Comments are closed.