Витрати на санацію (фінансове оздоровлення – “РП”) банку “Пересвіт”, власником якого є Російська Православна Церква, можуть скласти 99,8 млрд. рублів ($1,5 млрд. – “РП”), що набагато більше цифри, яку спочатку озвучував Центральний банк. Це випливає з річного звіту Агентства зі страхування вкладів (АСВ), пише Інтерфакс. Санація, за даними «Відомостей», стане однією з найдорожчих в новітній історії Росії.

Центральний банк Росії в квітні минулого року повідомив, що виділить через АСВ кредит на фінансове оздоровлення “Пересвіту” в розмірі 66,7 млрд. рублів, у тому числі на покриття дисбалансу і підтримання ліквідності банку. Кредити саме на таку суму “Пересвіт” показав у звітності по МСФО (Міжнародні стандарти фінансової звітності – “РП”) за перше півріччя: позики в розмірі 47,6 млрд. рублів на 15 років під 0,51% річних і в розмірі 19,1 млрд. рублів на шість років під 4, 01% річних.

Разом з тим, в звіті АСВ зазначено, що план участі у здійсненні заходів щодо запобігання банкрутства “Пересвіту” передбачає надання агентством фінансової допомоги банку на загальну суму 99,8 млрд.рублів. АСВ не уточнює, чому передбачена планом санації сума на 33,1 млрд. рублів вище цифри, озвученої в квітні Центробанком.

Як повідомляла Медуза, тимчасова адміністрація, призначена в банк «Пересвіт»,  основним власником якого є Російська Православна Церква, в травні 2017 виявила зникнення п’яти мільярдів рублів. Як зазначено у публікації, з каси «Пересвіту» напередодні введення тимчасової адміністрації зникли близько 780 мільйонів рублів, приблизно 50 мільйонів доларів і 25 мільйонів євро. Гроші з каси, розповіло  одне з джерел видання, видавалися під розписки, але в банк не поверталися. Коли в «Пересвіт» прийшла тимчасова адміністрація, документів, що засвідчують, кому видавалися гроші з каси, не було. Гроші, за словами касирів, були видані «під чесне слово».

Comments are closed.