Сьогодні у Києві відбулося засідання Священного Синоду УПЦ МП, на якому окрім розглянутих питань внутрішньоцерковного життя, перед учасниками із доповіддю про відкриття кримінального провадження прокуратурою Запорізької області вступив Голова Синодального юридичного відділу протоєрей Олександр Бахов, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП).

Зокрема, Бахов зазначив, що на сайті прокуратури Запорізької області з’явилась інформація такого змісту «… 11.01.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 КК України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) стосовно вчинення окремими представниками Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), ГО «Союз православний «Радомир» та іншими невстановленими особами умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, що спричинили тяжкі наслідки у вигляді виникнення сутичок та масових заворушень в Запорізькій області та інших регіонах України».

Наслухавшись про зміст кримінального проводження, учасники Синоду ухвалили, що “справа носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи УПЦ МП”.

Ще архієреї попрікнули прокуратуру, бо та викривила офіційну назву УПЦ МП (очевидно, мається на увазі приставка МП, як приналежність до Російської Православної Церкви – “РП”).

Окрім цього, учасники зборів вирішили, що “держава не має права порушувати автономію релігійної спільноти та у будь-який спосіб втручатись у її внутрішні справи. Релігійна спільнота самостійно визначає порядок та спосіб здійснення або не здійснення обрядів над особами з інших релігійних спільнот”.

Але на цьому члени Синоду не зупинились і вирішили замість прокуратури: “дане кримінальне провадження підлягає закриттю, оскільки представники Запорізької єпархії Української Православної Церкви діяли відповідно до законодавства України та на підставі канонів Святої Православної Церкви”.

Насамкінець, розглядаючи запорізьке питання, учасники зборів, ухвалили, що церковні Таїнства та обряди можуть звершуватися виключно над членами Церкви. А членство в Церкві отримується шляхом вільного прийняття Таїнства Хрещення.

Нагадаємо, у січні 2018 року, Запоріжжя сколихнула звістка про те, що священик УПЦ МП відмовився відспівувати хлопчика через те, що Таїнство Хрещення йому уділили у «неканонічній» УПЦ Київському Патріархаті. У знак протесту проти священнослужитлів Московського Патріархату активісти влаштували флешмоб – закликали приносити під храми УПЦ МП дитячі іграшки. Ця ідея знайшла підтримку по всій Україні.

Comments are closed.