Відомий український релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Черноморець у мережі Facebook висловив думку стосовно рішень, які були прийняті вчора на засіданні Священного Синоду УПМ МП.

“Саме смішне у рішеннях Синоду – це заява про непідсудність церковників світським законам, – пише релігієзнавець. – Підсудність кліриків світській владі була запроваджена Юстиніаном у шостому столітті. Саме для обгрунтування цієї підсудності було заявлено що є дві влади над суспільством – світська і церковна, між ними симфонія, і духовне віднесено до компетенції церковної влади, але все, що хоч трохи пов’язане із втіленістю у реальне життя було віднесено до компетенції світської влади”.

Юрій Павлович висловив жаль, що Синод не знайшов можливості висловити співчуття рідним дитини, яка загинула в Запоріжжі. Тоді священик УПЦ МП відмовився відспівувати загиблого хлопчика, оскільки той хрещений не в УПЦ МП.

“Взагалі Синод знайшов можливість повністю висловитися про ситуацію в Запоріжжі, але не знайшов можливості хоч одним реченням поспівчувати батькам і рідним дитини, яка виявилася хрещеною не у тій Церкві, – продовжує Чорноморець. – Взагалі – жодного співчуття стосовно “розкольників”, жодних цитат про те що нам болить за братів, які не з нами – це тепер стиль такий. Тіпа ми круті, правильні, а всі інші йдіть лісом. Держава йди лісом, люди йдіть лісом, усі – й живі, і померлі… Видно чекають когось, хто візьме Євангелію і трохи по голові нею дасть – бо щось інакше не доходить. Гроби повапновані…. Канонічні гроби…”

Піддав критиці Чорноморець і рішення Синоду УПЦ МП стосовно церковних Таїнств та обрядів, які, як підкреслили архієреї, можуть звершуватися виключно над членами Церкви. А членство в Церкві отримується шляхом вільного прийняття Таїнства Хрещення.

“Шановні єпископи, якби заглянули у требник, то знали, що є купа випадків, коли членство в Церкві отримується через миропомазання або навіть через покаяння. Дивно, що навіть не знають головної книги свого життя”, – написав Юрій Чорноморець.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”67d84qe6gv” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”eojvrkdoh” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”vq30sy8t8g”]PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGcGFsYW1pc3QlMkZwb3N0cyUyRjE2MjYzMzc5Njc0NTU2MzAmd2lkdGg9NTAwIiB3aWR0aD0iNTAwIiBoZWlnaHQ9IjI5MCIgc3R5bGU9ImJvcmRlcjpub25lO292ZXJmbG93OmhpZGRlbiIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93VHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIj48L2lmcmFtZT4=[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Нагадаємо, вчора члени Священного Синоду УПЦ МП ухвалили, що кримінальне провадження по запорізьким подіям підлягає закриттю. А церковні Таїнства та обряди можуть звершуватися виключно над членами Церкви. Членство в Церкві отримується шляхом вільного прийняття Таїнства Хрещення.

Comments are closed.