14 грудня 2016 року Псковський міський суд Росії визнав 36-річного настоятеля храму Святих Дружин Мироносиць винним у зберіганні зброї і великої партії наркотиків. Під час обшуку співробітники ФСБ знайшли у отця Сергія (Іванова) в холодильнику 19,82 грама метамфетаміну, на полиці в шафі – пістолет Марголіна з 65-ма бойовими патронами і глушником, йдеться у розслідуванні МБХ-медіа.

Суд, втім, зазначивши «великі соціальні зв’язки» батюшки, виявив милосердя і призначив тому за тяжкий та середньої тяжкості злочин покарання у вигляді трьох років і трьох місяців позбавлення волі умовно і штраф в 15 000 рублів. Через рік і три місяці протоієрей знову веде служби, але вже в іншому храмі. Опікуватися паствою його благословив митрополит Псковський і Порховской РПЦ Євсевій.

Архієрей не вважає, що настоятель сильно провинився. Відразу після публікацій виданням «Московський комсомолець в Пскові» про те, що священик з кримінальним минулим продовжує служити в храмі, де, крім іншого, ще й працює недільна школа, він звинуватив журналістів у наклепі.

Храм пророка Іллі

«В останні дні мені доводиться відчувати те, як ворог наш сатана діє через людей. Про нашого поважного батюшку, настоятеля храму Дружин Мироносиць, священика Сергія Іванова, написана зараз брудна стаття, нібито у нього були пістолет і наркотики, – заявляє митрополит. – Не вірте цьому! Не може поєднувати серце священика і те, і інше, і говорити про Бога, про святе праведне життя, здійснювати Таїнства».

В публічній проповіді митрополит натякнув журналістам на небезпечні наслідки: “Той, хто зводить наклеп на Церкву, на священноначаліє – сам буде викреслений з книги життя”.

Тим часом «обмовляли» не тільки журналісти, а й працівники правосуддя. Псковський міський суд до останнього не хотів офіційно коментувати деталі справи, але 27 січня виклав на своєму сайті текст вироку протоієрею Сергію Іванову.

Як встановив суд, все почалося з того, що у отця Сергія «виник злочинний умисел на незаконне придбання, зберігання без мети збуту наркотичного засобу у великому розмірі». Потім батюшка виявив біля під’їзду на Ризькому проспекті в Пскові «речовину, що містить в своєму складі наркотичний засіб метамфетамін, загальною масою 19,82 грам», яку приніс додому і поклав в холодильник. Суд підкреслив, що це називається «умисним незаконним придбанням», але прийняв до уваги, що збувати метамфетамін батюшка не планував.

о. Сергій Іванов

На те у інстанції були підстави: за інформацією Псковського обласного наркологічного диспансеру, протоієрей Сергій Іванов страждав наркоманією і потребував примусового лікування.

Як випливає з матеріалів справи, через деякий час «злочинні наміри» знову відвідали батюшку: отець Сергій вийшов з під’їзду і знову знайшов – цього разу пістолет Марголіна з 65-ма бойовими патронами в сірій сумці. Його він теж приніс додому і поклав на верхню полицю шафи.

За інформацією «МБХ медіа», зброю отець Сергій міг «знайти» не зовсім випадково: як кажуть прихожани храму, він часто розповідав їм про свого брата – нібито впливового кримінального авторитета.

Затримували винахідливого батюшку оперативні співробітники УФСБ Росії у Псковській області. Суд розглядав його справу в особливому порядку: священик визнав провину і розкаявся. В інстанції, в свою чергу, звернули увагу на «стійкі соціальні зв’язки підсудного, наявність у нього постійного місця роботи, бажання і можливість продовжити працювати», також врахували, що «він має на утриманні неповнолітню дитину і виключно позитивно характеризується». Суддя вирішив, що ці підстави дають можливість не позбавляти батюшку свободи, як того вимагає частина друга статті 228 КК РФ.

За незаконне придбання та зберігання зброї (частина 1 статті 222 КК РФ) священика теж не судили суворо. В речових доказах, окрім пістолета Марголіна з 65-ма бойовими патронами в сірій сумці значився ще й глушник, але про те, за яких обставин і де його знайшов протоієрей, у вироку нічого не говориться. За тяжкий і середньої тяжкості злочин отець Сергій отримав покарання у вигляді трьох років і трьох місяців позбавлення волі умовно і штраф у розмірі 15 000 рублів.

Священик продовжував керувати храмом, сповідувати і причащати людей до перших чисел січня, коли митрополит, втомившись від постійних запитів ЗМІ, негласно заборонив його у служінні на три роки. Після цього отець Сергій поїхав до районної села.

У квітні 2017 року йому знову довелося мати справу з судом: все та ж Псковська міська інстанція за запитом прокурора позбавила його права керувати автомобілем. У суді прокурор Пскова Олександр Григор’єв посилався на те, що протоієрей Сергій (Іванов) стоїть на обліку в обласному наркологічному диспансері.

За даними «МБХ медіа», на початку 2018 року отець Сергій вийшов із сільського затвору і звернувся до митрополита Євсевія з проханням дозволити йому повернутися на служіння у Псков. Глава єпархії, за словами джерела «МБХ медіа» в церковному керівництві регіону, заявив, що заперечень немає. Владика поставив батюшки єдину умову: самому підібрати собі храм і умовити настоятеля дозволити бути другим священиком у церкві. На прохання священика з кримінальним минулим відгукнувся настоятель храму пророка Божого Іллі Іоанн Литкін. Вже 17 березня ранкову службу в храмі вів отець Сергій Іванов, настоятеля в храмі не було.

Comments are closed.