Вхід до Благовіщенського храму в російському місті Ростов-на-Дону, в якому зараз ведуться реставраційні роботи, прикрасили мозаїкою із зображенням Патріарха Кирила (Гундяєва), пише Ортодоксія.ru з посиланням на користувачів соцмережі «ВКонтакте». Відео та фотографії, зокрема, доступні в групі «Типовий Більшовик», «Белореченск», а також на православному порталі «Москва – Третій Рим» і на YouTube.

Мозаїка із зображенням патріарха Кирила розташовується на передньому фасаді храму, зліва від ікони Ісуса Христа і нижче ікони Божої Матері, повідомляють ростовці.

Фреска із зображенням Патріарха Кирила, яка зустрічає відвідувачів

Поки заповнені чотири ніші з 19, ніша від Христа справа поки пустує. «Швидше за все, її займе ікона Патріарха Константинопольського Варфоломія», – припускають ростовці.

Парафіяни помічають, що тепер при вході в храм перехреститися і вклонитися треба не тільки Христу, але і мозаїці із зображенням патріарха Кирила, повідомляє Новая газета.

Храм Благовіщення Пресвятої Богородиці у Ростові-на-Дону

Відзначається, що мозаїка з’явилася на храмі після реставрації, яку курував благодійний фонд Іван Саввіді (президент футбольного клубу ПАОК, який нещодавно під матчу футбольного чемпіонату Греції, вибіг на поле з пістолетом – “РП”).

Ктитор храму Іван Саввіді

На сайті фонду повідомляється, що будівництво православного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці є подарунком Ростову-на-Дону від грецької діаспори та фонду. Храм виконаний у візантійському стилі, одна з його особливостей – «візантійська кладка». У січні 2014 року було завершено основні будівельні роботи, в даний час ведеться обробка будівлі.

«На стінах храму встановлено унікальні мозаїчні ікони, створені вручну в майстерні жіночого монастиря Пресвятої Богородиці Всецариця в Аттиці (Греція). У жовтні 2014 на куполи храму встановлено хрести, висотою до двох метрів», – йдеться на сайті фонду.

Храм «зводиться на згадку про знамениту грецьку Благовіщенську церкву, побудовану у 1907 році на пожертвування жителів міста Ростов-на-Дону», яка пізніше була зачинена, а потім і зовсім зруйнована. Ктитором храму є Іван Саввіді. Проект благословив Патріарх Алексій Другий.

Comments are closed.