Філіппінець, який вже 32 роки поспіль розпинається на хресті в день Страстей Христових, заявив, що перестав відчувати біль від ран, пише Благовест з посиланням на Christian Today.

У минулу п’ятницю 58-річний католик Рубен Енах знову був прибитий до хреста в ході обряду, який щорічно відбувається в селищі Кутуд, що в 76 кілометрах від Маніли.

«У минулі роки я повертався додому кульгаючи і відчуваючи біль, – розповів Енах. – Але зараз я відчуваю себе прекрасно».

Філіппінець переконаний, що перемогти біль йому допомогла віра.

«Я відчуваю, ніби Він каже мені: ‘Давай, тримайся!’? – додав Енах, за словами якого у нього ще є сили повторити обряд два або три рази.

Щороку в Страсну П’ятницю в Кутуд кілька ревних католиків дають пришпилити себе до хреста, зображуючи страждання Ісуса Христа. Цього разу серед трьох була одна жінка, яка здійснює цей обряд уже сьомий раз за своє життя.

Учасники обряду, одягнені як римські солдати, прив’язують наслідуючих Христа до дерев’яних хрестів і забивають їм в долоні і ноги п’ятисантиметрові цвяхи, які для дезінфекції протерті спиртом. Потім хрести з людьми виставляються в поле, де збирається велика кількість місцевих жителів і іноземних туристів.

Католицька Церква на Філіппінах неодноразово заявляла, що не схвалює проведення таких кривавих ритуалів, вважаючи їх «помилковим тлумаченням віри». У той же час активної боротьби з розп’яттями не ведеться. За народною традицією, акти сугубого покаяння, до яких відноситься і розп’яття, приносять прощення гріхів, зцілення від хвороб і навіть виконання найпотаємніших бажань. Серед 105-мільйонного населення Філіппін – в минулому іспанської колонії – 80% сповідує католицизм.

Comments are closed.