У 2003 році органи держвлади, керівники УПЦ КП, УПЦ МП, УАПЦ, Вселенський Патріарх Варфоломій впритул підійшли до питання створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. Проте тоді своє вирішальне слово не сказав президент Леонід Кучма. Про це заявив екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, повідомляє “Еспресо“.

Маломуж також уточнив, що за створення Єдиної Помісної Церкви однозначно виступали патріарх Київський та всієї Русі-України Філарет, а також нині покійні митрополит Володимир від Московського патріархату і митрополит Мефодій від УАПЦ.

При цьому екс-голова Служби зовнішньої розвідки зазначив, що реалізації такого проекту не заперечував навіть чинний очільник РПЦ Кирило (Гундяєв). На момент проведення перемовин і консультацій між усіма сторонами він відповідав за зовнішні зв’язки Московської Патріархії.

“Тоді він (Патріарх Кирило – ред.) був начальником відділу зовнішніх відносин РПЦ – при Олексієві. Ми йому сказали прямо у нас у Києві: “Митрополите, ми виходимо на такому форматі і нас вселенський підтримає. Або погоджуєтеся із цим форматом і залишаєтеся дружньою сестринською церквою, або ви будете вороги №1”. І він сказав: “При цій ситуації ми готові сприяти створенню автокефалії, нам нема куди діватися”, – розповів Маломуж.

Проте він зазначив, що на заваді утворенню Єдиної Помісної Православної Церкви тоді став брак “політичної волі президента”. Тож засідання синоду не відбулося, а Константинопольський Патріарх Варфоломій сказав: “Не готові”.

Нагадаємо, що на той час Маломуж був заступником голови Держкомітету України у справах національностей та релігій.

Comments are closed.