Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон вважає, що для розрядки відносин Росії і США необхідна особиста зустріч президентів двох країн, мовляв, тільки це зупинить Третю світову війну, пише Інтерфакс.

“Зараз немає ніякої альтернативи прямим двостороннім переговорам між Америкою і Росією, між президентом Трампом і президентом Путіним. Я знаю, що у обох президентів є бажання зустрітися, але ми також бачимо, що навколо Трампа є ціла група людей, які свідомо перешкоджають цій зустрічі” , – сказав він в ефірі програми “Церква і світ” на телеканалі “Росія-24”.

Порівняння нинішньої ситуації навколо Росії з Карибським кризою 1962 року ієрарх вважає адекватним. При цьому, на його думку, “рухатися таким шляхом неможливо, так як це може привести світ до Третьої світової війни”.

Митрополит наголошує, що політика погроз, яка зараз переважає в риториці США, і політика санкцій не приведуть ні до чого хорошого, а військовий розвиток ситуації за масштабами можливих руйнувань неможливо порівняти з усіма руйнуваннями і жертвами Першої та Другої світових війн.

Владика лякає світ знищенням цивілізації в умовах використання ядерної зброї, при цьому віднісши Росію до супердержав.

“Обсяг ядерного озброєння сьогодні такий, що тільки один удар і один удар у відповідь можуть знищити практично все населення землі. Тому тут дуже велика відповідальність керівників супердержав. Потрібні особлива мудрість і смиренність, потрібна здатність піти на компроміси заради діалогу, заради збереження миру на землі” , – завершив митрополит Іларіон.

Comments are closed.