У місті Оранж Фарм в центральній провінції Південно-Африканської Республіки заснована і процвітає церква для п’яниць – туди «приймають знедолених» і п’ють «заради звільнення і пізнання Духа Святого», повідомляє Седмиця з посиланням на religionnews.

Церква Габола шукає духовну істину у вині. Слово «габола» означає «випивка» на досить поширеній тут мові – тсвана.

«Ми в нашій церкві раді вітати тих, хто був відкинутий іншими церквами за пристрасть до випивки, – пояснює Ціеці Макіта, засновник і самопроголошений папа нової церкви в інтерв’ю виданню The Associated Press. – Церква Габоли створена для звільнення і спокути знедолених – тих, кого вважають грішниками. Ми п’ємо за наше звільнення. Ми п’ємо за осягнення Духа Святого».

Багатьох у ПАР обурює Габола – її не вважають тут церквою.

«Габола не має ніякого відношення до Слова Господнього. Збори в ній не є церковними службами, – каже архиєпископ Модри Патрік Шоле, директор Південно-Африканської ради незалежних Церков. – Вони освячують Біблією діяльність з пропаганди питних закладів і випивки як такої. Це блюзнірське заняття. Це дурість і вона у всьому паплюжить церковні доктрини».

На думку архиєпископа, владі давно пора закрити цю псевдоцеркву хоча б за те, що вона порушує муніципальну норму про неприпустимість розміщення церковних установ поряд з питними закладами.

Церква Габола не входить до Південно-Африканської ради незалежних Церков і не відноситься ні до однієї з інших малих деномінацій в країні.

У ПАР проживає на сьогодні 56 мільйонів людей, 80 відсотків з них – християни переважно католицького та протестантського віросповідання. Є також малі незалежні церкви, які культивують хитромудрі обряди – з ручними зміями, наприклад.

Один з пасторів подібної малої церкви нещодавно був засуджений за статтею про фізичне насильство за те, що щедро кропив обличчя прихожан популярним репелентом під назвою Doom – з метою «вигнання злих духів».

Невизнання і прокльони інших християнських церков анітрохи не турбують приблизно 30 парафіян, які зібралися на службу Габоли в барі процвітаючого міста Оранж Фарм, приблизно в 40 км від Йоганнесбурга.

Стіл, який слугує вівтарем, повністю заставлений пляшками з віскі і пивом. Шість священнослужителів біля вівтаря урочисто благословляють пузаті великі бутлі з пивом, без яких сюди ходити не прийнято.

Парафіяни прикладаються до віскі, бренді, пива та інших напоїв. Їх усіх однаково і щедро благословляють. Конгрегація виспівує гімни, що прославляють випивку. Троє нових парафіян проходять хрещення пивом.

«Наша мета полягає в тому, щоб перетворити бари, таверни і розливайки в храми нашої церкви, – каже Макіта. – А господарів цих таверн ми робимо священиками. Парафіяни інших церков говорять, що ведуть святе життя, але нишком віддаються випивці серед своїх. Вони думають, що Господь нічого не бачить. Але Господь пильно стежить за ними. Ми ж п’ємо відкрито під час наших церковних служб. Тому ми живемо в мирі та любові».

Папа церкви Габола стверджує, що її віровчення передбачають відповідальну культуру пиття. Він благословляє продаж алкоголю громадянам не молодше 20 років, що навіть на два роки більше, ніж передбачається відповідною нормою законодавства ПАР.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”avb2tropo6″ data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”f7b43d2af” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”8pjv1j6xmn”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC9fYm9pR1FjU0RDUSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIGFsbG93PSJhdXRvcGxheTsgZW5jcnlwdGVkLW1lZGlhIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Тим часом гімни, які прославляють дію випивки, підіймають на ноги прихожан, вони старанно танцюють у колі – найчастіше навколо пивної пляшки. Чим далі рухається своєю чергою тригодинна церковна служба, тим гучніше голоси, тим більш стає заплутаною мова і тим більше незграбних рухів.

Деякі впадають в сон прямо під час богослужіння.

«У світі немає людей більш щасливіших пияків, – переконує Нигель Лехаза, що іменує себе «професором» церкви Габола і охоче тлумачить Святе Письмо. – У нас не буває ні суперечок, ні сутичок. У нас одна лише суцільна любов».

Comments are closed.