В Україні немає єдності у церковному середовищі: в Українській Православній Церкві Московського Патріархату є дуже потужні сили, які свідомо не хочуть автокефалії. Про це в ефірі програми «Drozdov» на телеканалі ZIK заявив релігієзнавець, директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш,  КІРІОС.

Нагадаємо, Верховна Рада України 19 квітня схвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу на автокефалію православної церкви в Україні.

Гість програми зазначив, що Патріарх Варфоломій чітко задекларував – йому потрібна однозначна позиція політичної влади, і саме тому Президент написав листа і попросив парламент підтримати звернення до патріарха; Варфоломієві також потрібно розуміти, що в Україні є велика група духовенства, яке хоче мати автокефалію, і тому були зібрані підписи усього єпископату УПЦ Київського Патріархату, а також – УАПЦ.

«Але є одна проблема – в Україні немає єдності у церковному середовищі. Є дуже потужні сили в Українській Православній Церкві, яка поєднана з Московським Патріархатом, які свідомо не хочуть автокефалії. Вони – це та церковна юрисдикція, яка, підлягаючи Москві, через Російську Православну Церкву, Московський патріархат, пов’язана з іншими церковними православними структурами у світі, але не як самостійна, помісна церква, але як частина помісної російської церкви. Тобто так, вона помісна, але не українська, а як російська церква, і це треба чітко розуміти. Вони себе і багато хто – духовенства позиціонують як єдину церкву, яка має право щось декларувати, вирішувати і пропонувати від православної спільноти», – наголосив релігієзнавець та додав, що до цього питання потрібно ставитися спокійно.

Андрій Юраш нагадав, що 2008 року, коли патріарх Варфоломій приїжджав до України, він пропонував визнати українську церкву у статусі митрополії і на початкових етапах дати напівавтономний статус, а не автокефалію.

«Уже зараз у Константинополі цього питання навіть не ставлять», – наголосив Андрій Юраш.

Гість програми вважає, що «Україна переросла площину і рівень суто проблематичний». Андрій Юраш нагадав, як в Україні у 90-х православні розділилися на три юрисдикції – УПЦ МП, УПЦ КП та УАПЦ.

«Усі, хто не хотів автокефалії, казали, що її не може бути, бо немає єдності», – зазначив гість програми.

З його слів, спочатку УПЦ КП та УАПЦ, розбудовуючись «із нуля», програвали третій юрисдикції, яка підпорядкована Москві, проте нині вони стали потужними.

«І тепер питання стало настільки зрозумілим для всіх, і в Константинополі у тому числі, що консервувати і не вирішувати питання тільки на основі того, що є розділення, далі неможливо», – каже Андрій Юраш.

Comments are closed.