Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко підписали Звернення до українського народу, віруючих України щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Про це вони заявили сьогодні, 8 травня, на спільній прес-конференції у Києві. Президенти закликали українців підтримати ідею автокефалії Української Церкви, пише РІСУ.

«Усі часи боротьба за автокефальну Помісну Православну Церкву розпочиналася одночасно з боротьбою за незалежність України», – зачитав текст документу Леонід Кравчук.

Він нагадав, що з 1991 року українці не раз робили спроби здобути автокефалію Церкви. Однак через тиск Москви це не вдавалося.

«Зараз Президент України Петро Порошенко у нових умовах розпочав активні дії щодо надання автокефалії УПЦ. Підтриманий Верховною Радою Президент звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві України. Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською Церквою-Матір’ю відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи в Україні, сприятиме плідному міжконфесійному діалогові… Помісна Православна Церква стане непереможною духовною фортецею у боротьбі з російською агресією проти України. Тому ми підтримуємо зусилля Президента Петра Порошенка у цьому надзвичайно важливому для України питанні», – йдеться у Зверненні.

Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звернулися до усіх громадян України, відповідальних політиків, громадських діячівіз закликом об’єднатися навколо цієї великої мети і спільно активно працювати для створення Автокефальної Православної Церкви в Україні.

Comments are closed.