У церкві апостолів Петра і Павла УПЦ МП, яка знаходиться на Нивках у Києві, з благословення настоятеля храму ведеться робота по роз’ясненню серед прихожан “правди” про “нахабну і брехливу пропаганду” ЗМІ проти УПЦ МП. Деякі твердження цієї “правди” суперечать офіційним церковним документам, повідомляє “Релігія в Україні”.

На стіні Петропавлівського храму висить узяте під скло звернення до парафіян храму “Не дайте себе обдурити”, яке починається словами “ЗМІ розгорнута нахабна і брехлива пропаганда проти вашої Матері-Церкви”.

Далі йдуть пункти, які мають спростувати цю пропаганду. Так, в пункті 3 стверджується, що “УПЦ (Московського патріархату – ред.) не підтримує ні київську, ні московську, ні будь-яку іншу владу в жорстокій, братовбивчій війні, розв’язаній «сильними світу цього»…”

Наступний пункт звернення запевняє прихожан, що вони прийшли в храм, який не підкоряється Московському Патріархату.

“Українська Православна Церква (Московського патріархату – ред.) не підкоряються ні Московському патріархату, ні” Київському патріархату”. Її безпосереднім адміністративним центром є Київська Митрополія …” – підкреслюється в зверненні.

Слід зазначити, що за статутом РПЦ і УПЦ МП остання є частиною РПЦ. Інша офіційне найменування РПЦ – Московський Патріархат. Обидві назви Церкви є взаємозамінними.

У 2017 році Архієрейський Собор РПЦ ще більше обмежив самостійність УПЦ МП. Зокрема, в прийнятому Архієрейським Собором РПЦ визначенні «Про внесення змін і доповнень до Статуту Руської Православної Церкви та інші документи Російської Православної Церкви», за яке проголосував і єпископат УПЦ МП, в пункті 3 йдеться:

“У своєму житті і діяльності Українська Православна Церква (Московського патріархату – ред.) керується Ухвалою Архієрейського Собору Руської Православної Церкви 1990 року «Про Українську Православну Церкву», Грамотою Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року і Статутом Української Православної Церкви (Московського патріархату – ред.), який затверджується її Предстоятелем та схвалюється Патріархом Московським і всієї Русі”.

Таким чином, кінцева ланка адміністративно-канонічної влади щодо УПЦ МП знаходиться у Москві.

Настоятелем храму є архімандрит Аліпій (Світличний), який раніше активно співпрацював з Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ МП. У 2014 році, після зміни команди попереднього глави УПЦ МП митрополита Володимира, архімандрит Аліпій переметнувся в опоненти оточення митрополита Володимира, зайнявся критикою своїх колишніх колег і нинішньої української влади.

Comments are closed.