Архімандрит Української Православної Церкви Московського Патріархату, професор університету в Лос-Анджелесі отець Кирило Говорун вважає, що у політичній сфері аналогом автокефалії є суверенність держави. Про це він розповів в інтерв’ю Громадському радіо.

“Автокефальні церкви – самоврядовані. Церква сама обирає собі голову. У політичній сфері аналогом автокефалії є суверенність держави”, – каже Говорун.

Він вважає, що “найбільш брутальною формою зловживання владою, цими симфонічними стосунками з церквами були часи Януковича”.

“Він значною мірою поставив інші церкви, окрім УПЦ (Московського Патріархату – ред.), за межі своєї сфери інтересів. Найбільше насильство, найбільше порушення принципу відділення церкви від держави Янукович застосував саме до УПЦ МП, до свого фаворита. Це ми бачили в історії зі спробами усунути митрополита Володимира. Януковичу потрібна була керована церква, яка б його підтримувала, яка б за нього голосувала”, – каже професор.

Зараз, за його словами, якщо говорити про Українську Православну Церкву, отець Кирило Говорун по-іншому схарактеризував би ці стосунки.

“Це вже не симфонія з державою, а з олігархатом або з певною політичною партією – Опозиційний блок. Ми бачимо проект так званого християнського соціалізму Михайла Добкіна. Найбільше зиску з цього має Вадим Новинський. Зараз вплив олігархів на церкву є безпрецедентним”, – сказав отець Кирило.

Comments are closed.