На засіданні синоду УПЦ МП сьогодні, 25 травня, було прийнято звернення до єпископату, духовенства, чернецтва та мирян з приводу ініціатив щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. Про це інформує сайт Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ Московського Патріархату.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що Українська Православна Церква Московського Патріархату “до сьогодні не отримувала від Константинопольського патріархату жодних офіційних повідомлень з приводу цього питання. Разом з тим нам відомо, що Помісні Православні Церкви світу також не отримували з Константинополя офіційних листів, що стосувалися б даного питання”.

Хоча відомо, що офіційна делегація Синоду Вселенського Патріархату з трьох митрополитів розпочала візити в Помісні Церкви з інформуванням про українську справу.

У зверненні ієрархи, по суті, повторюють попередні тези, які були викладені не один раз спікерами та архієреями УПЦ МП та РПЦ. Зокрема, про”втручання влади”, “легалізацію розколу”.

“Втручання політичних чинників у церковні питання – все це веде не до церковної єдності, а лише до розколів. А тому, це хибний шлях, яким не повинна йти Церква Христова”, – кажуть ієрархи Московського Патріархату.

Також у зверненні владики говорять про можливі наслідки, якщо Українська Церква отримає Томос про автокефалію. Зокрема, ієрархи говорять про протистояння, яке може початися та розділення народу.

“Автокефальний статус має суто технічний церковний характер, який полягає у сприянні проповіді Євангелія на території окремої держави, і не може бути інструментом у геополітичній боротьбі. Разом з тим, автокефальний статус надається всій Церкві в рамках певної території. У зв’язку з цим необхідно усвідомлювати, що поява іншої паралельної юрисдикції в Україні може породити нові протистояння всередині нашого народу, що не тільки загрожуватиме безпеці держави, але й поставить під питання можливість майбутньої єдності Церкви в Україні. Наш народ може бути розділений надовго, якщо не назавжди”, – запевняють в УПЦ МП.

Вихід, звичайно, в Московському Патріархаті вбачають “у відновленні церковної єдності в Україні, а не в закріпленні церковного розділення шляхом встановлення паралельної церковної юрисдикції”.

Синод “засвідчує відкритість і готовність до будь-якої конструктивної співпраці та діалогу з метою досягнення церковної єдності”.

Comments are closed.