Учасники Синоду УПЦ МП попередили митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка), що застосують до нього покарання дисциплінарно-канонічного характеру, якщо він не утримається від публічних виступів.

Про це йдеться у Журналі №14.

«Закликати Преосвященного митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра своєю непристойною поведінкою та життям не порочити високий сан єпископа, який він носить, а також надалі утриматися від будь-яких публічних виступів та висловлювань, що викликають обурення серед єпископату, кліриків та мирян Української Православної Церкви і вносять спокусу в серця віруючих. В разі ігнорування цим братським напоумленням, Священний Синод буде змушений прийняти інше рішення дисциплінарно-канонічного характеру», – ухвалили рішення єрархи УПЦ МП.

Окрім того, учасники синоду також попередили митрополита Олександра, що «Священний Синод Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) на засіданні від 25 квітня 2013 року лише відізвав довідку до Журналу №23 від 21 лютого 2012 року, а не скасував її як таку».

Шість років тому, як інформує РІСУ, у Києво-Печерській лаврі відбулося засідання синоду під головуванням митрополита Одеського Агафангела, де його учасники негативно висловлювалися про публічну діяльність митрополита Олександра, тодішнього секретаря Предстоятеля УПЦ МП Володимира (Сабодана), звинувативши його у інтриганстві та недостойній поведінці.

«Користуючись посадою секретаря Предстоятеля УПЦ (Московського Патріархату – ред.), постійного члена Священного Синоду Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) і голови ВЗЦЗ УПЦ він дозволяє собі в ефірі світських загальнонаціональних засобів масової інформації, які і без того ставляться до нашої Церкви з необгрунтованою упередженістю, відкрито виступати з критикою рішень Вищої Церковної влади, штучно протиставляючи Священний Синод Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) її Предстоятелю, що є наклепом на соборний розум Церкви і хулою на Духа Святого. Він дозволяє собі недвозначно порочити своїх співбратів-архіпастирів, членів Священного Синоду УПЦ (Московського Патріархату – ред.), організовує публікацію в антицерковних ЗМІ строго конфеденційних церковних документів, призначених для ознайомлення виключно членам Священного Синоду.

Чисельні спроби братського напоумлення з боку членів Священного Синоду УПЦ (Московського Патріархату – ред.) та співбратів-архієреїв не мали належного результату.

УХВАЛИЛИ:

1. Звільнити Преосвященного Олександра (Драбинко), архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського, вікарія Київської Митрополії з посади голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) та з посади головного редактора офіційного сайту Української Православної Церкви.

2. Вивести Преосвященного Олександра (Драбинко), архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського, вікарія Київської Митрополії зі складу постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.).

3. Головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.) призначити Преосвященного Антонія, архієпископа Бориспільського, вікарія Київської Митрополії, Ректора КДА і С.».

Нагадаємо, на початку травня 2018 року митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП Олександр (Драбинко) заявив про підтримку автокефалії Української Церкви.

Comments are closed.