Скандально відомий митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) заявив, що за турецьким законодавством Константинопольський Патріарх є лише лідером невеликої грецької громади Стамбула.

Намісник Святої Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (Лебідь) розповів про своє бачення нинішнього стану Константинопольської кафедри Православної Церкви. За словами ієрарха УПЦ МП, «квітучого міста Мири вже давно немає», передає так звана “Спілка православних журналістів” з посиланням на сайт Лаври.

«Ми бачимо, в якому стані зараз перебуває Константинопольська кафедра і як зневажаються права Вселенського Патріарха. Та й квітучого міста Мири вже давно немає – тепер це глухе містечко Демре на півдні Туреччини», – зазначив владика Павло.

На його думку, якщо раніше глава кафедри всіляко домагався, щоб весь Православний світ визнав його першість, то зараз б’ється над тим, щоб його хоч якось визнала турецька влада.

Намісник Лаври відзначає, що зараз Константинопольського Патріарха вже мало не відкрито називають Патріархом Стамбульським. За словами митрополита, згідно турецького законодавства, він є лише лідером невеликої грецької громади Стамбула, що налічує трохи більше 3 000 осіб. А за межами Туреччини у нього взагалі немає ніяких прав.

Ієрарх нагадав, що Константинопольській Церкві заборонена будь-яка діяльність, окрім богослужбової: місіонерська, проповідницька та благодійна. А єдина семінарія була закрита.

«Та що говорити, якщо навіть свою резиденцію Патріарху вдається зберегти лише за рахунок західних покровителів. Та й то, вона постійно піддається нападам турецьких екстремістів при повному потуранні уряду та поліції», – додав митрополит Павло.

На його думку, причина тяжкого становища Константинопольського Патріархату криється в історії: «В одній з бесід Патріарх Варфоломій поскаржився, що відчуває себе громадянином другого сорту. Що вже казати про простих священиків та мирян! А причини такого тяжкого становища лежать за тисячу років від нас, у Мирах, залишених малодушними лікійцями, які кинули святі мощі Божого Угодника на розтерзання сарацинам».

Нагадаємо, після того, як президент України Петро Порошенко звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію для Української Церкви, керівництво УПЦ МП та РПЦ почали масову інформаційну кампанію проти ідеї утворення в Україні Єдиної Помісної Церкви.

Comments are closed.