У вівторок, 29 травня, голова Верховної Ради України Андрій Парубій на чолі парламентської делегації під час офіційного візиту до держави Ізраїль провів зустріч зі Святійшим Патріархом Єрусалимським Теофілом ІІІ. Про це повідомляє офіційний сайт українського парламенту.

Під час розмови голова Верховної Ради розповів про ситуацію церковно-державних відносин в Україні. Андрій Парубій поінформував про звернення Верховної Ради, Президента України та єпископату Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви до Патріарха Константинопільського Варфоломія з проханням надати Українській Помісній Православній Церкві Томос про Автокефалію.

«Для нас, українців, питання надання Автокефалії Помісній Православній Церкві в Україні – не лише питання релігії, це питання національної безпеки та єдності українського народу», – заявив Андрій Парубій.

Голова Верховної Ради повідомив Патріарха Теофіла, що навіть кілька єпископів Московського Патріархату в Україні публічно підтримали ідею Автокефалії Української Православної Церкви.

Патріарх Теофіл ІІІ заявив, що кожен православний народ має право на свою незалежну національну Помісну Церкву.

Спікер українського парламенту закликав Патріарха Теофіла ІІІ, у разі позитивного рішення з боку Константинопільської Патріархії та надання Українській Помісній Православній Церкві Томосу про Автокефалію, підтримати ініціативу Святійшого Патріарха Варфоломія.

Під час обміну подарунками Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підніс Патріарху Теофілу ІІІ традиційну великодню писанку. У відповідь Патріарх побажав українському народові наснаги у боротьбі: «Дуже символічно – яйце – це символ оновлення. Потрібно його розбити, щоб з’явилося нове життя», – зазначив Патріарх Теофіл.

Comments are closed.