Ініціативна група українських віруючих, представляючи інтереси мільйонів українців, що прагнуть до визнання автокефальної Православної Церкви в Україні, в період з 26 по 30 травня 2018 року здійснили візит до Стамбулу з метою вручення звернень Вселенському Патріарху Варфоломію на підтримку надання Томосу про створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, інформує сайт Київської православної богословської академії УПЦ КП.

В складі делегації, як йдеться у повідомленні, прийняли участь генеральний директор ТОВ «Київгума» Андрій Острогруд, віце-президент міжнародної спеціалізованої фармацевтичної корпорації «Юрія Фарм» Сергій Ляшко, благочинний Обухівського району УПЦ КП протоієрей Костянтин Мадзяновський, кандидат наук з богослів’я, старший викладач Київської православної богословської академії протоієрей Петро Бойко, директор Обухівського молокозаводу «Лукавиця» Олексій Зануда, директор благодійного фонду імені Святого Стефана та представник Обухівської телестудії «Бард» Катерина Бриль.

Очолив делегацію кандидат наук з богослов’я, доцент, завідувач кафедри церковно- історичних і практичних дисциплін Київської православної богословської академії Святослав Чокалюк.

У День Святої Трійці делегація взяла участь у богослужінні, яке очолив Вселенський Патріарх Варфоломій у Храмі Святого Георгія на Фанарі.

Після закінчення служби члени делегації поспілкувалися зі Вселенським Патріархом та передали звернення від українських вірян. Під час розмови Вселенський Патріарх висловив свою підтримку Українському народові і його прагненням та передав своє благословення.

Далі розмова продовжилась у Патріаршій резиденції з Головним секретарем Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату архімандритом Іоакімом (Біллісом).

Отець Іоакім наголосив на тому, що цей візит є дуже важливим для майбутнього Церкви і особливо для України. Архімандрит Іоакім відзначив, що між Патріархією і дипломатичним корпусом України в Турецькій Республіці існує дуже плідна співпраця і взаємодія з українського питання, і дуже важливу роль в цьому процесі відіграє особисте спілкування.

У День Святого Духа делегація відвідала богослужіння у ставропігійному чоловічому монастирі Святої Трійці на острові Халкі (Хейбіліада) поблизу Стамбулу.

Уперше під час Божественної Літургії у монастирі архімандритом Харлампієм поряд із грецькою використовувалась українська мова, а молитви “Символ Віри” та “Отче Наш” були виголошені рідною мовою Послом України в Туреччині Андрієм Сибігою.

На завершення учасники делегації подякували Богові за плідний візит, який вселяє надію на визнання Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні.

Comments are closed.