Якщо в Україні є громадяни, які бажають бути членами православної церкви Московського Патріархату, то ця церква буде існувати і далі, оскільки ми демократична і плюралістична держава. Таку думку в інтерв’ю виданню “Остров” висловив український вчений та громадський діяч, релігієзнавець Ігор Козловський.

Він сподівається, що Томос про автокефалію Українська Церква отримає цього року.

“Є велика ймовірність, що ми його отримаємо в цьому році, – каже Ігор Козловський. – Однак ситуацію ускладнює втручання в цей і без того непростий процес РПЦ і російської держави. При цьому потрібно розуміти, що якщо в Україні є громадяни, які бажають бути членами православної церкви Московського Патріархату, то ця церква буде існувати і далі, оскільки ми демократична і плюралістична держава”. 

За його словами, у нас багатоконфесійне громадянське суспільство, тобто, представлений широкий спектр релігійних організацій.

“Тільки на момент розвалу СРСР в Україні було 50% всіх релігійних організацій різних конфесій колишнього СРСР, а в РФ – тільки 25%. Україна – найбільша православна країна в світі, навіть більше ніж Росія. Це і турбує нашого сусіда, оскільки з отриманням Томосу позиції РПЦ будуть значно послаблені”, – зазначив релігієзнавець.

На питання, які є ризики конфліктних ситуацій з отриманням Томосу, вчений відповів, що людський вимір відіграє велику роль в будь-якому релігійному феномені.

“Навіть в одному приході віруючі можуть бути по-різному налаштовані. Одні – більш радикально, інші – більш ліберально, треті будуть волати до Святого Письма або церковної традиції, а деякі – до національних інтересів. І така ситуація неминуче дасть додаткову роботу місцевим органам влади, які повинні контролювати дотримання законодавства про свободу совісті та релігійні організації на місцях. З іншого боку – за цими процесами повинні стежити правоохоронні структури”, – висловив думку Ігор Козловський.

Вчений вважає, що ми входимо в дуже непростий період становлення нашої держави та розвитку громадянського суспільства.

“Цей період, як і будь-який тектонічний процес, ламає звичну систему речей. Ми вже знаходимося у кризі (переклад з грец. – це суд) і відповідно повинні винести якесь дуже важливе судження з приводу себе, українського громадянського суспільства на даний момент нашої спільної історії. Але в кінцевому підсумку це неминуче призведе до консолідації, до оновлення, до остаточного становлення сучасної європейської української нації”, – завершив релігієзнавець.

Comments are closed.