Почаївська міська рада стала чи не єдиною на Тернопільщині, де не підтримали звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, повідомляє Доба.

На сесії Почаївської міської ради 4 червня серед депутатів не знайшлось жодного, хто б запропонував за прийняття відповідного рішення, за яке, зазначає видання, вже проголосували чи не всі органи місцевого самоврядування області.

Крім почаївських народних обранців, йдетсья у повідомленні, проти незалежності українського православ’я від Москви раніше виступили лише депутати Верховної Ради від проросійського «Опозиційного блоку», один з яких, Вадим Новинський, регулярно навідується в Почаївську лавру.

Нагадаємо, за проханням найбільших православних церков України Президент Петро Порошенко за підтримки Верховної Ради України надіслав Вселенському Патріарху Варфоломію звернення з проханням надати Православній Церкві України Томос про автокефалію.

Така ініціатива покликана відновити історичну справедливість після того, як у 1686 році Московська патріархія неканонічним актом підпорядкувала собі Київську Митрополію. За оцінками експертів, після отримання статусу автокефалії, Почаївська Лавра, віддана у 2003 році тодішнім прем’єр-міністром Януковичем на 50 років в оренду УПЦ МП, перейде до Помісної Православної церкви.

Comments are closed.