Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) висловив сумнів у тому, що Томос про автокефалію для православної Церкви України вже складено, пише Інтерфакс. Раніше про це заявив український богослов, архімандрит УПЦ МП Кирило (Говорун).

“Томос про автокефалію – це документ, і цей документ повинен комусь вручатися. І ось якщо його вже вигадали, то кому він адресований? Він не може бути адресований митрополитові Київському Онуфрію, тому що він не просив про такий Томос. Він не може бути адресований Патріарху Філарету Денисенко, тому що він відлучений від Церкви. Він не може бути адресований президенту Порошенко, тому що таких прецедентів в історії не було”, – сказав чиновник РПЦ в ефірі програми” Церква і світ “на телеканалі” Росія- 24 “.

Алфєєв припустив, що навіть якщо такий Томос складений, то він має підзаголовок “To whom it may concern” – “як деякі документи англійською мовою пишуться: ось є Томос, нехай його візьме той, хто побажає”.

“Це, звичайно, жарт, а реальність полягає в тому, що для того, щоб створити автокефальну Церкву, має бути згода всіх помісних Православних церков, а такої згоди немає, а тому говорити про реальні перспективи цього проекту неможливо”, – стверджує глава ВЗЦЗ РПЦ.

Нагадаємо, наприкінці травня архімандрит УПЦ МП, професор університету в Лос-Анджелесі отець Кирило Говорун заявив в ефірі 5 каналу, що Томос про автокефалію Української Церкви вже написаний.

“Томос (сам текст – ред.) вже готовий. Він вже написаний. Я навіть знаю, хто його писав. Його писав мій вчитель з Афінського університету, де я навчався. Він один з кращих каноністів в православному світі”.   

Теза митрополита Іларіона (Алфєєва) щодо “згоди на створення автокефалії усіх помісних Православних церков” теж багато разів спростовувалася.

Таке бачення дійсно озвучувалося в процесі підготовки до Всеправославного Собору, як проект рішення питання нових автокефалій. Проте воно не було остаточно узгоджене і саме тому питання щодо автокефалій не було внесене в порядок денний Собору на Криті в 2016 року.

Comments are closed.