Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет вважає, що Києво-Печерську та Почаївську лаври мають передати Єдиній Помісній Православній Церкві після її утворення. Про це Патріарх заявив в інтерв’ю Українській правді.

«Якщо в Україні буде одна Помісна Православна Церква, а друга буде російська, то неприродно, щоб українські святині належали російській церкві. Неприродно і незаконно. Тому і Києво–Печерська лавра, і Почаївська лавра в свій час будуть передані Українській Церкві», – сказав Патріарх Філарет.

Очільник УПЦ КП вважає, що після отримання Томосу від Вселенського Патріарха Варфоломія – в Україні утвориться велика Помісна Православна Церква, а ті священнослужителі та віряни, які не захочуть до неї приєднатися, і надалі залишатимуться у Московському Патріархаті.

«Якщо ми отримаємо Томос, то Українська Церква буде одна. І не просто одна – а найбільша. Зараз Київський Патріархат порівняно з Московським є більшим удвічі. Якщо ж до Київського Патріархату ще приєднаються УАПЦ і решта, то ми будемо найбільшими. А залишок Московського Патріархату повинен називатися Російською Православною Церквою в Україні», – сказав він.

За його словами, цей залишок РПЦ користуватиметься такими ж правами.

Предстоятель УПЦ КП сказав, що кілька єрархів УПЦ МП теж виступили за єдину Церкву, проте поки не афішують свої погляди.

«Ми знаємо, що підписались біля десяти, проте публічно заявили два. А чому інші промовчали та скільки їх? Інші бояться. Чого бояться? А якщо не буде Томоса, тоді Москва усіх цих, хто звертався, покарає. А коли вже буде Томос, коли утвориться єдина Помісна Українська Церква, то боятися вже не буде кого. Вони будуть вільно приєднуватися і ми всі будемо складати одну Українську Православну Церкву», – зазначає Патріарх Філарет.

Він каже, що потенційних, за деякими спостереженнями, приблизно 2/3 УПЦ Московського Патріархату.

«Врахуйте, що на сьогодні Київський Патріархат має підтримку 40–44% населення, а Московський – лише 20–24%. Якщо з цих 24% у єдності з РПЦ залишиться третина, 8% – це буде невелика Церква і значного впливу вона не матиме», – зробив висновк Патріарх Філарет.

Comments are closed.