23 червня 2018 року делегація Української Православної Церкви Московського Патріархату на чолі з митрополитом Одеським і Ізмаїльським Агафангелом прибула на запрошення Архієпископа Константинополя, Нового Риму і Вселенського Патріарха Варфоломія в Стамбул на офіційну аудієнцію. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

До складу делегації увійшли постійні члени Священного Синоду Української Православної Церкви Московського Патріархату митрополити: Донецький і Маріупольський Іларіон, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Бориспільський і Броварський Антоній; а також заступник голови ВЗЦЗ УПЦ МП протоієрей Миколай Данилевич та інші.

Також на зустрічі присутній головний спонсор УПЦ МП Вадим Новинський.

Перед початком зустрічі, як зазначається у повідомленні, члени делегації відвідали Собор Святої Софії, де помолилися про мир в нашій країні. Потім делегація прибула на Фанар (район Стамбула), де розташована офіційна резиденція Вселенського Патріарха.

Тут в патріаршому храмі святого Георгія Побідоносця митрополити УПЦ МП вклонилися місцевим святиням – чудотворним іконам і мощам трьох святителів і звершили молитву про мир в Україні.

Перед початком зустрічі Патріарх Варфоломій прочитав молитву і члени делегації приступили до переговорів. Константинопольський Патріарх привітав делегацію УПЦ МП і представив своїх помічників на цій зустрічі: митрополита Пергамського Іоанна, митрополита Гальського Еммануїла, митрополита Смирнського Варфоломія, а також інших співробітників Патріархії.

Митрополит Агафангел, як глава делегації УПЦ МП, сердечно привітав Патріарха Варфоломія, передав найкращі побажання від Предстоятеля УПЦ МП Онуфрія та “подякував за теплу зустріч і можливість обговорити важливі, нагальні питання в справах Української Православної Церкви (Московського Патріархату – ред.)”.

Далі переговори продовжилися за зачиненими дверима.

Раніше народний депутат Дмитро Тимчук у себе на сторінці у Facebook повідомив, що для для перельоту ієрархів спеціально найняли чартер.

“І за доброю традицією вояж адептів “руського міра” від українського екзархату РПЦ до Вселенського Патріарха фінансує відомий «патріот України» Вадим Новинський“, – написав він.

Необхідність вояжу високих духовних чинів УПЦ МП на Фанар, за його словами, обумовлена зривом планів російського агресора щодо недопущення отримання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

“У Кремлі і керівництві РПЦ починають розуміти дипломатичну незворотність процесу, в результаті чого, в даний час йде перегляд подальшої стратегії з протидії створенню та становленню Української Помісної Православної Церкви, включаючи і радикальний сценарій, про тонкощі яких група ІС повідомляла раніше“, – пише Тимчук.

“Особливий інтерес в даній історії представляє організаційний момент. А саме, виникає питання: представники українського екзархату РПЦ і цього разу будуть пробиватися на зустріч у супроводі «дипкорпусу» країни агресора, як це сталося під час грудневого вояжу митрополита Антонія, протоієрея Миколая (Данилевича) і народного депутата Новинського? Тоді, нагадаємо, «делегацію» зустрічав і супроводжував заступник генерального консула РФ в Стамбулі Дмитро Євдокимов”, – резюмував нардеп.

Comments are closed.