Створення Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні може призвести до кровопролиття. Про це заявив високопоставлений чиновник РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв), пише російський Інтерфакс.

“Філарет Денисенко (Предстоятель УПЦ Київського Патріархату – ред.) протягом 25 років різноманітними способами обманює людей, – висловлює свою думку митрополит РПЦ в інтерв’ю грецькому агентству “Ромфеа”. – Зараз він вселяє людям, що Константинопольський Патріархат вже мало не на днях надасть автокефалію його структурі. (…) І він же говорить про те, що як тільки буде створена ця нова церковна структура, в неї повинні будуть перейти Києво-Печерська лавра і Почаївська лавра”.

Реалізація подібних планів, за словами ієрарха РПЦ, “може призвести до трагічних наслідків, так як віруючі просто не віддадуть лаври”.

“Зараз близько 50 храмів канонічної Української Церкви (Московського Патріархату – ред.) незаконно захоплені розкольниками, вже відбувається насильство над православними віруючими. А уявіть собі, що станеться, якщо розкольники почнуть захоплювати лаври. Тисячі людей зберуться, будуть захищати ці обителі, проллється кров”, – заявив митрополит, підкресливши , що “ні в якому разі не можна цього допустити”, – вважає архієрей Російської Православної Церкви.

Крім того, додав він, Патріарх Варфоломій сказав, що люди, які поширюють відомості, ніби вже написаний Томос про автокефалію, є ворогами Константинопольського Патріархату.

За яких обставин і де саме про це говорив Вселенський Патріарх – митрополит РПЦ не уточнив.

Це вже не перша заява, в якій ієрарх Російської Церкви говорить про нібито трагічні наслідки після автокефалії Української Церкви. Нещодавно він пригрозив, що отримання Томосу розсіче на частини все тіло світового православ’я, по суті, поставивши ультиматум Вселенському Патріархату.

Подібні заяви роблять і в Українській Православній Церкві Московського Патріархату, 70 єпископів якої нещодавно підписалися проти автокефалії.

Comments are closed.