З 25 по 29 червня 2018 керуючий справами Московський Патріархії митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький Варсонофій (Судаков) на запрошення митрополита Сімферопольського і Кримського УПЦ МП Лазаря (Швеця) здійснив візит до Криму. При цьому були проігноровані, як церковна субординація (запрошення не походить від предстоятеля УПЦ МП), так і світські закони України, що обумовлюють перебування іноземних громадян на анексованому Росією півострові, повідомляє кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

Як повідомляє сайт РПЦ, в аеропорту Сімферополя керуючого справами РПЦ зустрічали митрополит Лазар і «глава Республіки Крим» Сергій Аксьонов.

«Мені вже доводилося бувати на благословенній Кримській землі, – сказав керуючий справами Московський Патріархії, – Але для мене велика радість знову помолитися біля мощей великого Божого сповідника – святителя Кримського Луки, якого особливим чином почитали не тільки в Російській Православній Церкві, а й в інших Помісних Церквах. Як і багато православних християн, я вдаюся до молитов святителя, коли мене відвідує недуга, і отримую розраду. Дякую вам за надану можливість відвідати святині Криму».

26 червня в Свято-Троїцькому монастирі Сімферополя митрополит РПЦ Варсонофій помолився біля мощей святителя Луки, архієпископа Кримського. На молитовну пам’ять митрополит УПЦ МП Лазар підніс гостеві ковчег з мощами святителя Луки та святителя Таврійського Гурія.

Владика Варсонофій подякував за дорогоцінний дар і передав сімферопольській пастві благословення Патріарха Московського Кирила.

27 червня по запрошення архієпископа Джанкойського і Роздольненського Аліпія (Козолія) керуючий справами Московської Патріархії відвідав Джанкойську єпархію УПЦ МП. У Покровському кафедральному соборі Джанкоя його зустрічали архієпископ Аліпій і “глава міста” Едуард Селіванов. Після бесіди владика Варсонофій оглянув місце будівництва єпархіального духовно-просвітницького центру.

28 червня по запрошення митрополита Феодосійського і Керченського УПЦ МП Платона (Удовенко) митрополит Варсонофій відвідав батьківщину святителя Луки (Войно-Ясенецького) – місто Керч, де «побував в найдавнішому на території Росії храмі – Іоанно-Предтеченської соборі», пише сайт Московської Патріархії.

Керуючий справами також зустрівся з митрополитом Платоном і главою Керченської муніципального освіти Миколою Гусаковим. Також владика Варсонофій “ознайомився з пам’яткою цієї частини півострова” – незаконно зведеним Кримським мостом.

У будівлі Керченської міської ради пройшла зустріч з керівництвом міста і відбулася розмова про майбутнє єпархії та Керчі. Митрополит Феодосійський і Керченський УПЦ МП Платон зазначив, що “у єпархії та міської влади завжди знаходиться взаєморозуміння”. За запевненням митрополита Платона, усі побажання незмінно знаходять відгук, церква не залишається осторонь.

На даний момент в місті реалізується кілька православних проектів. Виділено землю і буде побудований храм. Також існує проект будівництва храму неподалік від з’їзду з Кримського мосту.

Між гостями і владою Керчі відбувся обмін подарунками.

Примітно, що церковні сайти промовчали про візит керуючого справами РПЦ митрополита Варсонофія в «прикордонне управління ФСБ Росії по Республіці Крим».

У той же час про це повідомили сама “влада міста”.

«Його Вискоопреосвященство проїхав по Кримському мосту, відвідав кафедральний собор Іоанна Предтечі, зустрівся з керівництвом міста та наніс візит до прикордонного управління ФСБ Росії по Республіці Крим», – відзначають в адміністрації Керчі.

Супроводжував високопоставленого гостя Московської Патріархії керченський владика Платон, ієрарх УПЦ МП, і “начальник відділу з міжнаціональних відносин адміністрації Керчі” С. В. Ворончіхін.

У поїздці керуючого справами супроводжували його заступник архімандрит Савва (Тутунов), співробітники Санкт-Петербурзької єпархії РПЦ і Управління справами Московської Патріархії.

29 червня митрополит Варсонофій відбув до Москви.

Слід зазначити, що усі три кримські єпархії входять до складу самоврядної УПЦ МП. За церковною субординацією таким високопоставленим ієрархам, як керуючий справами Московського Патріархату, слід отримувати офіційне запрошення на візит в єпархії України з боку предстоятеля УПЦ МП, а не архієрея рядової єпархії.

Крім того, за даними джерел порталу “Релігія в Україні”, державні служби України також не надавали керуючому справами РПЦ дозволу на відвідування півострова, анексованого Росією. Своїм візитом Московська Патріархія продемонструвала абсолютну самостійність в таких питаннях, фактично визнаючи Крим територією РФ, а єпархії в Криму – рядовими єпархіями РПЦ.

Comments are closed.