Настоятель київського храму Петра і Павла УПЦ МП архімандрит Аліпій (Світличний) висловив думку, що князь Володимир Хреститель був би шокований, дізнавшись, що насправді хрестив Україну, а не Русь, цитує священика російський Інтерфакс.

Як повідомляла “Релігійна правда”, напередодні президент України Петро Порошенко в інтерв’ю сербському телеканалу РТС заявив, що 28 липня українці відзначатимуть 1030-річчя хрещення України. Саме тоді була створена українська церква. В України є мати-церква – Константинополь. А потім Україна була “матір’ю” для Російської Православної Церкви.

Такий погляд президента на історію не сподобався настоятелю київського храму Московського Патріархату.

“Уявляю, в якому шоці рівноапостольний князь! Він думав, що збирає землі російські. А тут що не земля – ​​то Україна, що не земля – ​​Україна. І в Суздаль подався, місто заснував Володимир, і в Новгород поїхав, і Псков зі Старою Русою, і Полоцьк, а все – Україна”, – написав архімандрит на своїй сторінці в Facebook.

Священик каже, що “якщо президент хоче бути точним, то князь Володимир хрестив все ж тільки киян і новгородців – два краї землі русской”.

“А далі вже працювали інші місіонери, щоб Русь вся пізнала світло Христове. Так що, святкуючи Хрещення киян і новгородців, святкуємо Хрещення всієї Русі”, – виклав свої думки архімандрит УПЦ МП.

Він відомий тим, що разом з іншими священиками Московського Патріархату молився, стоячи між мітингувальниками на Майдані і “беркутівцями”.

Архімандрит Аліпій (Світличний) раніше активно співпрацював з Інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ МП. У 2014 році, після зміни команди попереднього глави УПЦ МП митрополита Володимира, архімандрит Аліпій переметнувся в опоненти оточення митрополита Володимира, зайнявся критикою своїх колишніх колег і нинішньої української влади.

Comments are closed.