В Російській Православній Церкві вже відкрито погрожують великим розколом світового православ’я у разі надання автокефалії Українській Православній Церкві. Залякування вкотре озвучив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє УНІАН.

“Якщо, не дай Боже, відбудеться легітимізація розколу, це буде означати фактично розкол, подібний до розколу 1054 року”, – вважає митрополит Волоколамський.

Він каже, що Українська канонічна церква (УПЦ МП – ред.) не зверталася до Патріарха Константинопольського із проханням про автокефалію і вчергове повторив, мовляв, питання автокефалії Української Церкви ініційоване владою і дуже здивувався, що воно прийнято до рогляду Патріархом Варфоломієм.

На його переконання, сталася надзвичайна ситуація, “коли прохання про автокефалію не було, а заявляється, що цю автокефалію дадуть”.

“Виникає питання: кому її дадуть, якщо канонічна Церква не просила”, – продовжує розмірковувати владика Іларіон.

“Кажуть: її дадуть українському народу. А як можна надати автокефалію народу? Томос про автокефалію завжди адресований якомусь ієрархові, який очолює Церкву”, – пояснив митрополит. Він констатував, що ця ініціатива вже сколихнула православний світ і повідомив, що 9 липня у Москві очікується делегація Константинопольського патріархату, яка здійснює поїздку за Помісним Церквам.

“Ми не просто будемо дивитися, як будуть розвиватися події, ми будемо брати участь у цьому розвитку подій. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, тому що українська Церква не зверталася із проханням про автокефалію”, – продовжує гнути свою лінію ієрарх РПЦ.

Нагадаємо, нещодавно один з найавторитетніших ієрархів Вселенського Патріархату – митрополит Прусський Елпідофор в інтерв’ю грецькому журналісту Афанасію Авгеріносу прояснив позицію Константинополя відносно української автокефалії.

Зокрема, він зазначив, що РПЦ розгорнула велику інформаційну кампанію по дискредитації Константиполя подібну до 2008 року, коли Вселенський Патріарх готував візит до України.

При цьому владика підкреслив, що прохання про надання автокефалії, подане президентом держави не є особистим проханням останнього.

Comments are closed.