9 липня 2018 року Глава РПЦ Патріарх Кирило в своїй робочій резиденції у Москві зустрівся з членами делегації Константинопольського Патріархату митрополитами Гальським Еммануїлом і Смирнським Варфоломієм, помідомляє офіційний сайт Російської Церкви.

З боку Руської Православної Церкви в зустрічі також взяли участь голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Волоколамський Іларіон і заступник голови ВЗЦЗ протоієрей Миколай Балашов.

В ході бесіди обговорювалися питання, “пов’язані з проблематикою збереження міжправославного єдності”.

Подробиці бесіди не повідомляються, хоча відомо, що делегація прилетіла до Москви обговорити саме “українське питання”.

Раніше офіційні представники РПЦ, зокрема, митрополит Іларіон (Алфєєв), що вважається “правою рукою” Патріарха Кирила, неодноразово попереджали, що в разі надання Константинополем автокефалії православної Церкви в Україні, може статися “Вселенський розкол, рівний розколу 1054 року”, що розділив християнську Церкву на католицьку і православну.

Не виключено, що Патріарх Кирило вже особисто пообіцяв представникам Константинополя втілити обіцянки РПЦ у життя.

Як передає офіційний сайт Вселенського Патріархату, Патріарх Кирил висловив жаль з приводу відсутності Патріарха Варфоломія.

«Ви говорили про зв’язки, які пов’язують нас, і цей зв’язок є священним. Наші Церкви пережили моменти не тільки величі і слави, а й важкі моменти в історії. Між нами завжди були люблячі відносини і дух взаєморозуміння та співпраці, хоча іноді у цих взаєминах були труднощі, але мудрість Бога завжди перемагала “, – сказав член делегації митрополит Еммануїл очільнику РПЦ та присутнім.

Comments are closed.