28 липня, в рамках урочистостей, приурочених до Дня Хрещення Русі, під Андріївським прапором пройшла Хресна хода центральними вулицями Севастополя. До урочистостей Кримської єпархії УПЦ МП приєднався глава уряду Росії Дмитро Медведєв, митрополит Псковський і Порховской Тихон (Шевкунов), російські чиновники, повідомляє “Релігія в Україні“.

Після закінчення хресного ходу відбулася святкова літургія, яку здійснили митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ МП Лазар (Швець) і прибулий на півострів митрополит Псковський і Порховской РПЦ Тихон (Шевкунов). Їм співслужило духовенство Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ Московського Патріархату.

Тут же молилися представники російської влади – “голова Законодавчих Зборів Севастополя Катерина Алтабаєва, депутат Державної Думи РФ Дмитро Бєлік, командувач Чорноморським флотом віце-адмірал Олександр Моісеєв, головний федеральний інспектор по Севастополю Олександр Антонцев”.

«Не дивлячись на всі складнощі політичного життя, Херсонес донині об’єднує святу Русь, православні громади. Сьогодні серед духовенства Свято-Володимирського собору – священнослужителі з різних регіонів Росії, Білорусії, України. Це наша свята земля, місце нашого духовного народження і становлення. Це місце становлення нашої могутньої держави, де князь Володимир на многії літа створив економічний, політичний і духовний вектор розвитку. Херсонес – це свята земля, купіль нашого хрещення, нашого початку», – сказав благочинний Севастопольського округу УПЦ МП Сергій Халюта.

Співи літургії виконав хор московського Стрітенського монастиря.

Також в рамках святкування 1030-річчя хрещення Русі в Севастопольському академічному театрі імені Луначарського відбувся гала-концерт «Князь Володимир» за участю заслуженого артиста Росії Михайла Пореченкова і народного артиста Росії Миколи Бурляєва.

Завершився святковий день виступом хору московського Стрітенського монастиря з програмою «Шедеври хорового мистецтва Росії», який пройшов на території Херсонеського музею-заповідника в Севастополі.

Крім митрополита Сімферопольського і Кримського УПЦ МП Лазаря, концерт відвідали глава уряду РФ Дмитро Медведєв і “глава Криму” Сергій Аксьонов. “Губернатор” Севастополя Дмитро Овсянников зачитав вітання президента РФ Володимира Путіна учасникам і гостям концерту.

Як повідомляють місцеві видання, в своєму зверненні Путін підкреслив, що “духовний і цивілізаційний вибір, зроблений в стародавньому Херсонесі святим князем Володимиром, має справді історичне значення, і сказав, що основи православної віри, сприйняті російським князем від грецьких вчителів, заклали моральні традиції нашого народу “.

«Чесність, милосердя, безкорисливість помислів і вчинків, любов до ближнього, єдність сформували наш національний характер, визначили хід історії і становлення Росії на всі часи», – цитується вітання президента РФ.

Також в привітанні Путіна сказано, що на сьогоднішній день Херсонес є центром паломництва і туризму, освіти і наукового пошуку, місцем глибинного залучення до славного минулого Росії та її духовних витоків.

З вітальним словом до присутніх звернувся і митрополит Псковський і Порховской Тихон, якого називають духівником президента Росії Путіна.

Наступного дня, 29 липня, російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв був присутній на параді на честь Дня військово-морського флоту Росії в окупованому Севастополі. Командувач окупаційним Чорноморським флотом Росії Олександр Моїсеєв провів огляд бойових кораблів, що вишикувалися в парадному порядку. Цьому передували урочистий молебень та покладання квітів до меморіальної стіни на честь оборони міста в 1941-1942 роках.

Comments are closed.