Митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець), член Священного Синоду УПЦ МП, спільно з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим і іншими високопоставленими чиновниками РФ відзначив в окупованому Севастополі День хрещення Русі, а потім – День Військово-Морського флоту Росії, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт Севастопольського благочиння УПЦ МП.

29 липня 2018 року, в День Військово-Морського флоту Росії, в Севастополі в гарнізонному храмі Чорноморського Флоту РФ в ім’я Архістратига Божого Михаїла УПЦ МП був відслужений подячний молебень, який очолив митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар у співслужінні благочинного Севастопольського округу протоієрея Сергія Халюта , керівника військового відділу Сімферопольської і Кримської єпархії протоієрея Димитрія Кроткова, настоятеля храму ієрея Михайла Мамаєва і священиків, які окормляють моряків Чорноморського флоту Росії.

З ними молилися командувач Чорноморським флотом РФ віце-адмірал Олександр Моісеєв, офіцери штабу флоту, командири з’єднань і частин, ветерани флоту, особовий склад.

Після молебню митрополит Лазар привітав моряків-чорноморців зі святом: «Сердечно вітаючи вас з Днем військово-морського флоту нашої Батьківщини, в героїчної історії якого є яскраві історії бойових перемог. Завдяки мужності та відвазі багатьох поколінь військових моряків, наша батьківщина являла славу великої морської держави. Від самих своїх витоків флот був нерозривно пов’язаний з Православною церквою. Священики і донині знаходяться поруч з моряками, надають їм духовну підтримку і в мирний час, і в бойових походах. Відрадно, що сьогодні духовні традиції військово-морського флоту відроджуються. Хотілося б сьогодні від душі вам побажати доброго здоров’я, Божої допомоги в трудах по зміцненню духовних основ військового служіння. Благословення Боже нехай буде з усіма вами!».

Командувач Чорноморським флотом Росії віце-адмірал Олександр Моісеєв подякував владиці Лазарю за молебень і духовне окормлення російських воїнів-чорноморців духовенством Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ МП:

«Владико, дякую вам за молебень, в честь всіх поколінь військових моряків, хто своєю мужністю, ціною свого життя завжди стояв на захисті Вітчизни. Спасибі, що ви молитесь за моряків, які сьогодні стоять на захисті інтересів Росії, за чорноморців. Від душі вітаю Вас зі святом і бажаю Вам доброго здоров’я».

Слід зазначити, що, згідно з документами ООН, ОБСЄ, Європейської Ради та інших міжнародних організацій, російські війська в Криму визнані «окупаційними» і повинні бути виведені з території України. Також протягом останніх років керівництво УПЦ МП багаторазово заявляло про свою конфесії як про єдину, яка об’єднує Україну на всій її території, включно з Кримом і Донбасом.

Напередодні, 28 липня, в Херсонесі (частина Севастополя), поруч з Володимирським собором УПЦ МП відбувся концерт хору московського Стрітенського монастиря, який привіз з собою до Криму колишній настоятель Стрітенської обителі, а нині митрополит Псковський і Порховской Тихон (Шевкунов), голова Патріаршої ради з культури РПЦ, член ради при президенті РФ з культури і мистецтва, Громадської ради при Міністерстві культури РФ, а також голова Громадської ради при Федеральній службі з регулювання алкогольного ринку РФ.

Перед початком концерту митрополит Тихон (Шевкунов) звернувся до глядачів, серед яких були голова уряду Росії Дмитро Медведєв, митрополит Кримський Лазар, “глава Криму” Сергій Аксьонов, “губернатор” Севастополя Дмитро Овсянников, представники керівництва Чорноморського флоту РФ та інші офіційні особи.

«Ми сьогодні бачимо початок реалізації того проекту, який рік тому затвердили тут президент Росії і прем’єр-міністр, – сказав митрополит Тихон, який має також репутацію духівника Володимира Путіна. – Якби поставили собі за мету шукати на карті самі доленосні точки в нашій країні, які особливим чином вплинули на долю всього нашого народу, то головною і першою стало б те місце, на якому ми знаходимося. І наше духовне життя, Російська Православна церква, і наша культура, і наша державність – все, без сумніву, зародилося тут, в древньому Корсуні. Найголовніше, що ми хотіли донести, це об’єктивну і неупереджену історію і Криму, і нашої Батьківщини. Ми можемо говорити про те, що історія всього людства знаходиться тут, тому що і античність, і Візантія, і середньовіччя, і нова історія – все сплетено в цьому прекрасному і зовсім дивовижному місці».

Хор московського Стрітенського монастиря під керівництвом регента Никона Жили виконав ряд церковних піснеспівів, романси і пісні “Коли ми були на війні”, “Любо, братці, любо!”, “На сопках Маньчжурії”, російський патріотичний гімн “Слава”.

Варто відзначити, що перед концертом “губернатор” Севастополя Дмитро Овсянников зачитав вітання президента РФ Володимира Путіна учасникам і гостям цього заходу. Як повідомляють кримські видання, в своєму зверненні Путін підкреслив, що “духовний і цивілізаційний вибір, зроблений в стародавньому Херсонесі святим князем Володимиром, має справді історичне значення, і сказав, що основи православної віри, сприйняті російським князем від грецьких вчителів, заклали моральні традиції нашого народу “.

«Чесність, милосердя, безкорисливість помислів і вчинків, любов до ближнього, єдність сформували наш національний характер, визначили хід історії і становлення Росії на всі часи», – цитується вітання президента РФ.

Також в привітанні Путіна сказано, що на сьогоднішній день Херсонес є центром паломництва і туризму, освіти і наукового пошуку, місцем глибинного залучення до славного минулого Росії та її духовних витоків.

Нагадаємо, що в останні роки представники УПЦ МП регулярно освячують прапори і військові об’єкти Росії в Криму, а також святкують «день возз’єднання Криму з Росією».

Comments are closed.