28 липня Кримська єпархія УПЦ МП відзначила 1030-річчя хрещення Русі разом з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, а 4 серпня приймала в гості президента Росії Володимира Путіна, повідомляє портал “Релігія в Україні”.

Прибувши до Криму, президент РФ відвідав вечір-відкриття міжнародного музичного фестивалю “Опера в Херсонесі” в Севастополі. Після гала-концерту Володимир Путін поспілкувався з артистами, а потім разом з духовенством РПЦ і УПЦ МП, а також російськими чиновниками побував у Володимирському соборі УПЦ  МП, де йдуть “відновлювальні роботи”, зазначає урядова “Российская газета”.

Путіна супроводжували митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець), член Священного Синоду УПЦ МП; благочинний Севастопольського округу УПЦ МП Сергій Халюта; колишній настоятель московського Стрітенського монастиря, а нині митрополит Псковський і Порховской Тихон (Шевкунов), голова Патріаршої ради з культури РПЦ, член Ради при президенті РФ з культури і мистецтва, Громадської ради при Міністерстві культури РФ, а також голова Громадської ради при Федеральній службі з регулювання алкогольного ринку РФ.

Митрополит Тихон, який має також репутацію духівника Путіна, розповів президенту РФ про зміни навколо Свято-Володимирського собору. Зокрема, звертає на себе увагу стенд з фотографією Патріарха Кирила і його цитатою “Не раз в історії Росії країна піднімалася з руїн завдяки тому, що люди зберігали віру …” з виступу на XVII Всесвітньому Російському Народному Соборі в Москві 2013 року. Цитата, скоріше за все, повинна вказувати на нинішню ситуацію, в якій знаходиться Володимирський собор і сам Севастополь.

У соборі Путіну показали нову купіль в нижньому храмі, яку представили як “точну копію тієї, де прийняв хрещення князь Володимир”. Благочинний Севастопольського округу Сергій Халюта підніс Володимиру Путіну на підносі свічки, які президент запалив і поставив на свічник.

Володимиру Путіну також продемонстрували проект музейного та театрально-освітнього комплексів в Севастополі, які мають дозволити повернути “столичность” культурного простору півострова. Про роботу розповіли віце-прем’єр РФ Ольга Голодець і російський “губернатор” Севастополя Дмитро Овсянников.

“Тут ми представимо вам, наскільки ми просунулися за вашим дорученням у створенні нового культурного центру, – сказала Голодець. – Мені відразу хочеться сказати, нагадати, що територія Криму і Севастополя – абсолютно особлива для російської землі і для російської культури. За кількістю видатних людей, письменників, художників, які тут жили і творили, можуть зрівнятися з Кримом і Севастополем тільки Санкт-Петербург і Москва. Тут творили все. Тут починав Толстой писати свої “Севастопольські оповідання”, повернувся в Петербург знаменитим. Тут були Пушкін, Васнєцов, Рєпін, Суриков – практично всі”.

Художній комплекс складатиметься з двох блоків. Центральний – це виставковий комплекс і постійна експозиція шедеврів світового мистецтва. Один з комплексів на прохання кримчан буде присвячений обороні Севастополя.

“Ми зараз знаходимося на стадії геологічних вишукувань. Тут дуже важливо уважно підійти до архітектури проекту, зробити її ретельно, добротно”, – сказала Голодець.

“Конкурс треба оголосити”, – зауважив Путін.

“Так, за участю жителів міста, щоб вони теж детально висловили свої побажання, як до змістового наповнення культурного центру, так і до архітектурного вигляду”, – погодилася заступник голови кабміну РФ.

“Ми говорили з приводу самого місця. Воно, дійсно, гідно буде такого грандіозного комплексу. Це перша лінія так звана? Або там щось буде? ..” – ще запитав президент.

“Від води – від 500 метрів до кілометра, – розповів Овсянников. – А загальна протяжність берегової лінії, яка буде задіяна в новому міському просторі, – 13 кілометрів”.

“Це буде паркове простір, відкрита зона. Фактично, це буде центральний парк міста Севастополя”, – уточнив він.

Назвав губернатор і адресу театру – вулиця Капітанська, 5.

“Ми повністю підготували земельні ділянки, вони знаходяться всі в проектуванні, складнощів зараз немає”, – запевнив він.

“Були залучені зарубіжні експерти, перш за все архітектори, з тим, щоб вписати ці об’єкти в архітектурний вигляд, щоб вони були пов’язані в одному стилі”, – повідомив губернатор.

“З початку наступного року зможемо приступити до будівництва. Це буде гарний парк”, – упевнений він.

“Музейний комплекс потрібно, звичайно, обов’язково опрацювати, порадитися і з Піотровським (директор Ермітажу – прим. Ред.), і з Гусєвим (директор Російського музею – прим. Ред.)”, – сказав президент РФ.

“Вони беруть участь у визначенні концепції”, – запевнила віце-прем’єр.

У зв’язку з перебуванням на анексованому Росією півострові іноземних осіб без узгодження з українською стороною, МЗС України висловив протест. У повідомленні МЗС України підкреслюється, що візити до Севастополя і Криму перших осіб сусідньої держави та інших держслужбовців – це “грубе порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України”.

У ці ж дні, 29 липня, Кримський митрополит УПЦ МП відслужив молебень для російських військ, назвавши Росію “нашою  Вітчизною” і “великою морською державою”.

Comments are closed.