Митрополит Гальський Емануїл, ієрарх, який був присутнім на зустрічі патріархів Варфоломія та Кирила на Фанарі, прокоментував намір Константинополя надати автокефалію Церкві України та відповів на погрози РПЦ про розкол.

Про це він заявив в інтерв’ю газеті “Етнос тіс Кіріакіс”, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на Сerkvarium.org.

Так, митрополит Емануїл назвав Вселенський Патріархат “координаційним центром Вселенського православ’я”, який “сприяє вирішенню проблем, а не порушує стосунків між братніми Православними Церквами”, “не погрожує та не перебуває під загрозою”, “піклується про припинення суперечок та подолання розколів і в жодному разі не бажає появи нових”.

Ієрарх наголосив, що процес надання автокефалії – це виняткове право Вселенського патріарха, що має на меті відповідальність впорядковувати речі згідно з церковним і правовим порядком.

“Що ж стосується розвитку та успіху подій в Україні, ми це побачимо під час їхнього розвитку. Однак, Вселенська Патріархія не бажає відкладати вирішення українського питання на другий план, як було сказано його святістю на Архієрейському Соборі Вселенського Престолу – це питання є першочерговим… Вселенський Патріархат бажає знайти вирішення болючому українському питанню та загоїти нарешті тривалий розкол. Саме тому він продовжить рухатися поступовими й виваженими кроками, покладаючись на план вирішення цього питання та надання автокефалії”, – зазначив Емануїл.

Також митрополит Емануїл прокоментував загрози з боку РПЦ розірвати стосунки з Константинополем у разі оголошення в Україні автокефалії.

“Як людина і як православний християнин, я надаю перевагу залишатися оптимістом і вірю, що в Церкві все відбувається та здійснюється по Благодаті Святого Духа. Церква не є міжнаціональним організмом, який діє в політичних чи геополітичних інтересах. Бог веде та спрямовує предстоятелів Святих Православних Церков і, я переконаний, Він не залишить свою Церкву, щоби вона знову не потрапила у нові труднощі”, – наголосив Емануїл.

 

Comments are closed.