Як стало відомо «Говорить Москва», в одній зі своїх проповідей ієрарх Російської Православної Церкви митрополит Калузький і Боровський Климент сказав, що вивчення великої кількості іноземних мов є духовною небезпекою.

“Чому комусь доводиться боротися з пристрастю алкоголізму, і для нього буде особистим досягненням випити не шість чарок, а п’ять. А інша людина, з родини поліглотів, в цей час вчить шосту іноземну мову. Які різні долі! І доля другого, на перший погляд, привабливіше.

Але якщо дивитися з точки зору порятунку, Господь не буде з нас питати: скільки ми знаємо іноземних мов і в якому обсязі. Або чи вміємо ми вирішувати інтеграли, витягувати в умі коріння з великих чисел і так далі. Ці навички потрібні виключно для земного життя. Так, краще вчити іноземну мову, ніж пиячити, займатися наркоманією або блудити. Але і тут є своя духовна небезпека, наприклад, впасти у гордощі, вирішити, подібно фарисеєві, що «я не таков, как прочие человецы». Всі випивають і тринькають час, а я розвиваюся. Невідомо, що небезпечніше для духовного життя”, – сказав митрополит РПЦ.

Священнослужитель також додав, що попит з людей, схильних до алкогольної залежності через спадкові риси, набагато менше, ніж з «людини, яка зростала у благополучній сім’ї» і знає «шість мов».

Митрополит заявив про це напередодні Всеросійського дня тверезості – вперше він був проведений в 1913 році за ініціативою служителів православної церкви.

Comments are closed.