У ситуації, коли “світове православ’я” стоїть на порозі нового розколу через можливу українську автокефалію, Московському Патріархату слід повернутися до концепції повної незалежності, властивій російському старообрядництву, і в своїх рішеннях не озиратися на думку Константинополя та інших помісних Церков.

Таку думку висловив голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату Леонід Севастьянов, відомий організацією фінансування проекту популяризації “сакральних смислів Новоросії” у “ДНР”, а також переконанням у “небезпеці гігантської кризи ідентичності, якщо від Москви відокремиться Українська Церква”, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на Сredo.press і російський Інтерфакс.

“Золотим століттям для Російської церкви, коли вона була реально в усіх відношеннях незалежною, є XVI століття. (…) У цей час Московські митрополити під час зустрічі Константинопольського патріарха не благословлялися – Константинопольський патріарх брав у російського митрополита благословення, – оскільки себе вважали першими і взагалі головними носіями істини в усьому світі, тобто володарями суверенітету істини”, – заявив Севастьянов.

Він зазначив, що в ті часи постанови московських соборів були набагато важливіше грецьких, “тому що було переконання, що наше рішення набагато важливіше рішень інших”.

На його думку, в ситуації прийдешньої ізоляції РПЦ “архіважливий досвід старовірів, тому що саме старовіри зберегли ідеологію російськості – ту, про яку проповідував протопоп Аввакум”.

Comments are closed.