Відомий російський релігійний діяч, диякон РПЦ Андрій (Кураєв) висловив свою думку у Живому журналі стосовно рішення Синоду Російської Церкви не поминати Вселенського Патріарха та погроз щодо припинення євхаристійного спілкування Московського Патріархату з Константинополем.

“Іларіон заявив про розрив співслужіння з Константинополем. Оголошено розкол другого рівня: не будуть служити тільки єпископи, – пише Кураєв. – Якщо на літургії не згадується Вселенський Патріарх – то причащатися можна. Тобто, якщо служить звичайний грецький священик, який поминає тільки свого єпископа, але не Патріарха (у греків Патріарха поминають тільки на єпископській службі) – то можна причащатися”.

“Євхаристійне спілкування між церквами не переривається. Це рішення поки що не позбавляє можливості кліриків Константинопольського Патріархату і Російської Православної Церкви здійснювати спільні богослужіння”, – приводить слова прес-секретаря Патріарха Кирила священика Олександра Волкова диякон Кураєв.

“Підстава для розриву фантомна – приїзд константинопольських легатів до Києва. Якщо б вони хоча б якусь ієрархічну дію вчинили (служили літургії, висвятили когось). Але розкол через просто приїзд послів – це вперше. Право хоч церковне, хоч світське не карає за намір. Так що наш Синод сказав нове слово, – пише диякон. – І ще сумне: ми перші перейшли на мову війни (це слово теж прозвучало в устах Іларіона). Типовий самостріл. Яке тут канонічне право! По цьому праву священик, який відмовляється від співслужіння з іншим кліриком без доказів брехні останнього, підлягає позбавленню сану. Інший канон говорить, що якщо ти звинувачуєш іншого, але не можеш довести – покарання, що ти припускав для нього, переходить на тебе. А Іларіон вже сьогодні ляпнув про “папистскую ересь Стамбула”.

Тобто, синод, за словами Кураєва, дав повний набір козирів Константинополю для того, щоб викреслити РПЦ взагалі з канонічного простору.

Він приводить слова митрополита Іларіона про “жорстку відповідь на віроломний і підлий план Константинополя”.  Якщо, каже ієрарх РПЦ, “свою чорну справу вони доведуть до кінця, Російська Церква повністю розірве євхаристійне спілкування”.

У разі продовження антиканонічної діяльності Константинополя на території Української Православної Церкви Московського Патріархату, за словами митрополита, РПЦ буде змушена “повністю розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархом”

“Звучить вражаюче: ми розірвемо Христа, – пише Кураєв. – І, так, – це схоже на 1054-й. Ось жили собі люди, працювали, молилися, ростили дітей. І раптом посварилися князі церкви (ну, чия там Болгарія і т.д.). І навіть якщо живучи в своїй Ірландії без інтернету, ти про це не знав – все, ти виявився “поза Церквою Христовою”. І якщо тобі не пощастило померти в 1053, то ти тепер вже не маєш шансу потрапити в рай. Усі твої добрі справи і твоя віра скинуті до нуля. Адже ти ж як і раніше звично пішов до свого парафіяльного храму і прийняв причастя з рук священика, за пару тисяч кілометрів від тебе вже оголошеного безблагодатним. І значить, ти теж став єретиком і розкольником”.

Сьогоднішній самостріл Синоду, пише диякон РПЦ, змушує сумувати не про Україну, а про Росію.

“Це постріл в майбутнє нашої країни. Синод в повному складі поспішив прийняти участь в ритті окопів по периметру країни. Взяв участь в нагнітанні військово-мобілізаційної істерії. Це отруйна атмосфера. Вона роз’їдає наше майбутнє. І совість. Адже “на війні як на війні”. Будь-які міфи і фейки хороші”, – завершив Андрій Кураєв.

Comments are closed.