Білоруська автокефальна православна церква (формально у Білорусі не існує) підтримує рішення Константинопольського Патріархату про надання автокефалії Української Православної Церкви. Про це розповів глава БАПЦ, архієпископ Святослав Логін в коментарі “БелТА”, передає видання Гордон з посиланням на білоруське Радіо Свобода.

“Наша мета – також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії. Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали”, – повідомив він.

Логін зазначив, що вважає українську церкву рідною, тому що церква в Білорусі починалася з Київської митрополії, знищеної московською церквою.

“І донині Москва робить все, щоб українська і білоруська церкви не отримали автокефалії”, – розповів архієпископ.

Він додав, що українська церква йшла до автокефалії майже 30 останніх років, а в Білорусі отримання автокефалії при існуючій владі практично неможливо.

“Нинішня влада і економічно, і політично, і духовно підпорядковані Москві. Можливо, влада якісь думки і бажання в бік духовної незалежності і має, але реальних кроків і плану дії не мають. Тому ми можемо тільки молитися за те, щоб білоруське православ’я жило і наша держава жила. Без незалежної церкви можна з часом втратити і державу”, – підкреслив Логін.

На думку архієпископа, надання автокефалії Української Православної Церкви вплине і на долю БАПЦ.

“Якщо визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруської церкви. Це дає нам приклад і показує, що ситуація розвивається відповідно до канонів. Канони, як відомо, вимагають для окремого православного народу окремої церкви. Це 34-е апостольське правило. А канони не обговорюються, а виконуються. Те, що Білорусь, як православна держава не має свого незалежного першоієрарха, – це порушення канонів і порушення історичності нашої білоруської церкви”, – заявив він.

Логін додав, що церква в Білорусі старша за московську церкву.

“Спочатку хрестили Київ, Полоцьк. У нас були вже свої храми побудовані, і тільки потім виникла Москва, яка цинічно, неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію, в тому числі Білорусь… Таким чином, ми маємо всі канонічні підстави для того, щоб церква в Білорусі мала незалежність і право оголошувати автокефалію”, – розповів священик.

Білоруської автокефальної православної церкви формально у Білорусі не існує. У Мінську діє суспільно-релігійне Білоруське християнське об’єднання ім. св. Софії Слуцької, мета діяльності якого — пропаганда ідеї відновлення БАПЦ у Білорусі.

Було кілька спроб заснувати на території Республіки Білорусь релігійні громади зарубіжної Білоруської автокефальної православної церкви, але їх зупинила влада, і навіть будинки церков, збудовані без дозволу, були зруйновані. Кілька священиків автокефальної церкви, які діють підпільно, зазнають тиску з боку влади, та часом їх можна побачити на опозиційних мітингах. Вплив їхній невеликий. Сама ж Білоруська автокефальна церква, яка діє у США, Канаді та інших країнах Заходу, розколота.

Москва далі міцно тримає в своїх руках Білоруську Православну Церкву, не надаючи їй навіть автономії. Усі рішення синоду узгоджуються з керівництвом РПЦ.

Comments are closed.