Митрополит Іларіон (Алфєєв), голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату, звинуватив у наданні Україні автокефалії американців, а як аргумент використав старий фейк, повідомляє “Релігія в Україні”.

“Для нас цілком очевидно, що за діями Константинопольського Патріархату стоїть американська адміністрація. Власне, американці цього і не приховують. Посол Америки постійно консультується з паном Порошенком, інший посол Америки постійно буває в гостях у Патріарха Варфоломія – там дуже тісний зв’язок”, – заявив митрополит Іларіон у спеціальному випуску передачі “Церква і світ” на каналі “Росія 24” 14 вересня.

“І Америка зацікавлена в ослабленні Російської Православної Церкви, тому що, як говорив відомий свого часу американський політолог і консультант кількох президентів Збігнев Бжезинський, після розпаду Радянського Союзу головною силою на території колишнього СРСР, яку Америці треба всіляко послабляти і руйнувати, є Російська Православна Церква “, – додав Іларіон.

Таким чином, митрополит Іларіон у своїй полеміці з Константинополем перейшов на використання чуток і фейків.

Зокрема, він не наводить жодних доказів про вплив США на Константинопольську Церкву, крім дипломатичних контактів, які зі США має також і РПЦ.

До того ж митрополит Іларіон приписує колишньому раднику американського президента Збігнєва Бжезинського фразу про РПЦ, яку той не говорив. Ще 2011 року керівник прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов повідомив, що мав публічну бесіду зі Збігнєвим Бжезинським, під час якої з’ясувалося: крилата фраза “РПЦ – головний ворог США” приписана Бжезинському злостивцями.

Того ж року Бжезинський відвідав на запрошення російської влади політичний форум у Ярославлі, під час якого зізнався в любові до Росії, росіянам і російській культурі.

Comments are closed.