Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) підозрює екзархів Константинопольського Патріарха у намірі таємно перерукоположити єпископів УПЦ КП і УАПЦ.

Таку думку він висловив 19 вересня в ефірі російського “Першого каналу”, передає Credo.Press.

“Зазвичай направляється один екзарх, і коли було направлено два, то наші брати в Україні одразу поставили запитання: чому два екзарха, що вони будуть робити? А вся справа в тому, що два єпископа можуть висвятити третього єпископа”, – заявив митрополит Іларіон (Алфєєв).

на думку митрополита, це робиться для того, аби “надати вигляду легітимності розкольницькій” ієрархії”.

Тому, продовжив він, є таке припущення, що вони саме цим “почнуть нишком займатися, а потім у потрібний момент скажуть: ну, це вже не розкольники, вони тепер отримали канонічні хіротонії”. “Це свого роду спецоперація”, – зазначив архієрей.

Минулої осені, після візиту в Москву ієрархів УПЦ КП, які доставили лист Патріарха Філарета (Денисенка) Архієрейському Собору РПЦ МП, саме в надрах ВЗЦЗ МП виникли чутки про необхідність перерукоположення “неканонічних” єпископів.

Разом з тим,Константинопольський патріархат не здійснював жодних “перерукоположень”, приймаючи 1995 року в своє лоно Українські Церкви діаспори, які також певний час вважалися “розкольницькими”. Натомість Константинополь визнав їх “у сущому сані”, що викликало протести РПЦ МП.

Comments are closed.