Патріарх Філарет вважає, що Єдина Українська Помісна Церква безперечно отримає Томос про автокефалію, тому що Україна – канонічна територія Константинополя, а не Москви.

Таку думку він висловив в інтерв’ю українській службі “Голосу Америки”, передає Християнський портал КІРІОС.

“Ми думаємо, що процес незворотній. Вселенський патріарх Варфоломій провів Архієрейський собор в Константинополі, на якому обґрунтували, що приєднання Київської митрополії до Московського патріархату 1686 року було незаконним та неканонічним. Тому Вселенський патріарх до цього часу визнає Україну територією, яка канонічно належить до Вселенського патріарху”, – розповів Патріарх Філарет.

За його словами, Вселенський Патріарх скликатиме собор для об’єднання трьох українських церков – Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і частини Української Православної Церкви Московського патріархату.

Але цьому передуватиме два рішення – про недійсність анафеми проти Патріарха Філарета та про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

“Друге рішення, яке ми чекаємо, – надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви на тій підставі, що Україна є канонічною територією Константинополя, а не Москви”, – додає патріарх.

Він також уточнив, що до Вселенського патріарха звернулись 41 архієрей Київського Патріархату, 12 архієреїв Автокефальної Церкви і 10 архієреїв Московського Патріархату. Всі вони висловили бажання утворити єдину помісну церкву.

До речі, із 10 архієреїв Московського патріархату тільки двоє відкривають свої імена через побоювання реакції з боку Москви.

Comments are closed.