Народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю ВВС розповів як переконував турецьку владу сприяти наданню Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні, пише cerkvarium. 

«Я про автокефалію говорив і з Ердоганом, і з міністром закордонних справ (Туреччини – ред.). Спочатку Ердоган здивувався, чому це мене – мусульманина – хвилює питання православ’я. Я відповів, що для незалежності нашої країни, а відповідно і для кримських татар, – це дуже важливо. Він відповів: “Я вас зрозумів”» – каже Джемілєв.Він зазначає, що особисто неодноразово пояснював Ердогану наскільки важливим є питання автокефалії, що це питання незалежності України.

Підкреслював Мустафа Джемілєв переваги цього процесу і для Туреччини – «Я Ердогану в таких популярних термінах пояснював, мовляв, зараз Мекка для православних – Москва, а після Томосу і автокефалії української церкви нею стане Стамбул, тому і для вас це має політичне значення».

Лідер кримськотатарського народу також заявив, що зустрічався з Ердоганом під час візиту в Туреччину разом із Президентом України Петром Порошенком.

«Коли ми літали 12 липня в Туреччину, то при мені прямо з літака Порошенко порозмовляв спочатку з Варфоломієм, а потім і з Ердоганом. Ердоган твердо сказав, що зробить все можливе і він впевнений, що в нього це вийде, й у нас буде автокефалія» – згадує Джемілєв.

Він виключає можливість тиску Путіна на Ердогана чи можливість якихось преференцій в обмін на українську автокефалію. Ердоган вважає, зі слів Джемілєва, що набагато більший вплив на патріарха Варфоломія мають Афіни.

«У грецької православної церкви тісні зв’язки з Росією. Звичайно, Варфоломій – громадянин Туреччини, але все ж таки у Греції в них головний центр. А зараз є такий збіг, що Росія і з греками примудрилась пересваритись, тому зараз дуже сприятлива ситуація для України» – наголошує Джемілєв.

Він з радістю підсумовує – «У нас була дуже інтенсивна робота на цьому напрямку. А зараз я з такою радістю та насолодою спостерігаю, як біситься Кремль від того, що ми отримаємо Томос».

Comments are closed.